Negen records bij zwemtrials

Nog eens drie wereldrecords zijn er afgelopen weekeinde verbeterd tijdens de zwemtrials in de Verenigde Staten. Zo leverden deze kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen in Peking in het totaal negen wereldrecords op.

Michael Phelps scherpte in de nacht van vrijdag op zaterdag op de 200 meter wisselslag zijn eigen wereldrecord aan tot 1.54,80. Hij had de oude toptijd sinds de wereldkampioenschappen vorig jaar in Melbourne al met 1.54,98 in handen.

Aaron Peirsol evenaarde ’s werelds beste tijd op de 200 meter rugslag. Hij kwam tot een tijd van 1.54,32 seconden. Zijn landgenoot Ryan Lochte bracht deze tijd vorig jaar bij de WK op de klokken. „Het is wel vreemd om een wereldrecord te delen”, vond Peirsol, die Lochte (1.54,34) net voor bleef.

Margaret Hoelzer zorgde zaterdag op dezelfde afstand ook voor een wereldrecord bij de vrouwen. Met 2.06,09 verbrak de regerend wereldkampioene het oude record van 2.06,39, dat Kirsty Coventry uit Zimbabwe op 16 februari had gevestigd.

Dara Torres zorgde tijdens de trials voor een verrassing. De 41-jarige moeder plaatste zich gisteren op de slotdag van de trials voor de 50 meter vrij in Peking. Ze won de finale in 24,25 seconden. Torres won vrijdag ook de 100 meter vrij en reist voor de vijfde keer af naar de Olympische Spelen. Ze haalde in 1984 haar eerste van in totaal negen olympische medailles.

Phelps heeft bij de trials vijf individuele startbewijzen voor de Spelen in Peking bemachtigd. Samen met drie optredens op de estafette wil hij het recordaantal van zeven gouden medailles van zijn landgenoot Mark Spitz in 1972 verbeteren. (ANP, AFP)