Nadal stopt recordpoging Federer

2004: Federer wint van Roddick Roger Federer of Switzerland holds up the mens' singles trophy after defeating Andy Roddick of the US after their mens' singles match at the 118th Wimbledon Tennis Championships in Wimbledon, London 03 July, 2004. Federer won 4-6, 7-5, 7-6, 6-4. AFP PHOTO/ODD ANDERSEN AFP

Voor het eerst sinds Manuel Santana in 1966 heeft een Spanjaard het tennistoernooi van Wimbledon gewonnen. Rafael Nadal versloeg in een spannende en 4 uur en 48 minuten durende vijfsetter, die twee keer werd onderbroken door de regen, de Zwitser Roger Federer: 6-4, 6-4, 6-7, 6-7 en 9-7.

Nadal maakte zo een einde aan de heerschappij van Federer op het Londense gras. De Zwitserse nummer één van de wereld had de eerste speler in de geschiedenis kunnen worden die het prestigieuze grandslamtoernooi zes keer op rij won. Federer won de afgelopen vijf jaar, iets wat alleen de Zweed Björn Borg hem voordeed, van 1976 tot 1980. Toen Borg, op zoek naar zijn zesde eindzege, in 1981 de finale verloor van de Amerikaan John McEnroe, stopte hij prompt met tennissen. Federer had op Wimbledon 41 duels op rij gewonnen, een record dat hij nu deelt met Borg.

Voor Rafael Nadal, die de vorige twee Wimbledonfinales van Federer had verloren, was het pas zijn tweede zege van een grastoernooi. In juni won hij ook het toernooi van Queens, een van de voorbereidingstoernooien op Wimbledon.

Nadal is na Borg (1978, 1979 en 1980) en de Australiër Rod Laver (1969) pas de derde speler die erin slaagt om in hetzelfde jaar zowel het graveltoernooi van Roland Garros als Wimbledon te winnen. Nadal won ook in Parijs van Federer, met een eenvoudige 6-1, 6-3 en 6-0. Ook de Tsjech Jan Kodes en de Amerikaan Andre Agassi wonnen zowel in Parijs als in Londen, maar niet in hetzelfde jaar.

Voor Nadal is het de vijfde grandslamoverwinning, de vorige vier titels behaalde hij op Roland Garros. Het was zijn 29ste zege uit zijn carrière en zijn vijfde dit seizoen. Met zijn winst won hij 750.000 pond, ongeveer 950.000 euro.

verslag: pagina 12 en 13

    • Danielle Pinedo