Ministers op stage

Gerda Verburg. Foto EenVandaag EenVandaag

Ja of nee? Wat is het antwoord? Landbouwminister Gerda Verburg (CDA) laat zich niet afschepen als ze de directeur van het Wereld Natuurfonds (WNF) een microfoon onder de neus duwt. Verburg is een van de zes ministers die deze zomer een eendaagse stage loopt bij het actualiteitenprogramma EénVandaag (TROS/AVRO). „Ze ontpopte zich als een verbeten journalist”, zegt redacteur Herman Zaalberg. Hij begeleidde de ministers die tijdens het zomerreces reportages mochten maken voor het programma. De onderwerpen worden door de ministers zelf uitgezocht en geproduceerd – of door hun ministeries, vermoedt Zaalberg. Zo maakt Verburg een verhaal over de nadelen van biodiesel en onderzoekt Vogelaar de kloof tussen inburgering en het vinden van een baan. Propagandapraatjes worden uitgebannen, zegt Zaalberg: „We letten op dat het onderwerp journalistiek wordt behandeld.” Het kost de bewindslieden een volle dag filmen en monteren. Voorafgaand aan de reportage is eerst twee minuten ‘making of’ te zien. Doel van de serie is om ministers „als mens” te leren kennen. Vorig jaar maakte EénVandaag eenzelfde serie met fractievoorzitters. Woensdag wordt de eerste reportage, van minister Verburg, uitgezonden. Daarna volgen de reportages van Vogelaar, Plasterk, Verhagen, Klink en Cramer.