Met Wimbledon en Tour is Spanje hét sportland

Spanje investeerde nadrukkelijk in topsport. Het land werd dé sport-grootmacht van Europa, nu weer met winnaars op Wimbledon en in de Tour.

Spanje heerst nu ook op het gras van Wimbledon en het levert de leider van de Tour de France. Afgelopen weekeinde vergrootten de tennisser Rafael Nadal en wielrenner Alejandro Valverde nog eens de naam van Spanje als dé sportgrootmacht van Europa. De investeringen van de Spaanse overheid in de topsport betalen zich in de aanloop naar de Olympische Spelen in Peking uit. Het land is Europees kampioen voetbal en volleybal, wereldkampioen basketbal, leverde met Alberto Contador de laatste winnaar van de Tour de France en leidde wereldsterren als Formule I-coureur Fernando Alonso, motorrijder Jorge Lorenzo en hockeyer Santi Freixa op. De Zomerspelen van 1992 in Barcelona vormen de basis van het huidige succes. De sporters uit Spanje veroverden destijds dertien gouden, zeven zilveren en twee bronzen medailles. De overheid besloot het sportsucces te omarmen en steunde bonden en federaties. Op verschillende plekken in het land werden opleidingscentra neergezet. Met succes. De basketballer Pau Gasol, voetballer Fernando Torres en tennisser Rafael Nadal groeiden uit tot wereldsterren en zijn voorbeelden voor een nieuwe generatie. Dat Spanje twee jaar geleden werd opgeschrikt door een dopingaffaire rondom de arts Eufemiano Fuentes, waarbij tal van Spaanse sporters werden genoemd, lijkt alweer vergeten.

Nadal liet de afgelopen weken zien dat Spaanse tennissers niet alleen voorbestemd zijn voor gravelbanen. De viervoudig kampioen van Roland Garros won in een zinderende vijfsetter van Roger Federer. Na het laatste punt maakte de 22-jarige tennisser de gang naar zijn familieleden op de tribune, sloeg een Spaanse vlag om zijn schouders en wandelde over het dak van de commentaarboxen naar de koninklijke loge. Daar ontving hij de felicitaties van kroonprins Felipe en diens vrouw.

Het Spaanse Koninklijk Huis vereenzelvigde zich vorige week ook met het succes van de voetbalploeg, die voor even de Basken, Catalanen en Madrilenen bijeenbracht. Nadal, afkomstig van Mallorca, werd de eerste mannelijke Spaanse Wimbledonwinnaar sinds Manuel Santana in 1966.

Nadal is, na Rod Laver en Björn Borg, de derde tennisser die in één jaar zowel Roland Garros als Wimbledon op zijn naam weet te schrijven. Het duel tussen Nadal en Federer was met vier uur en 48 minuten de langste Wimbledonfinale uit de geschiedenis. De Spanjaard Nadal gaat nu op jacht naar de nummer-éénpositie op de wereldranglijst, die nog in handen van de Zwitser Federer is.

Sport: pagina 11

Le Tour de France. NREC 070708
    • Koen Greven