InBev wil top van Anheuser vervangen

De Belgische brouwer InBev voert de druk op zijn Amerikaanse overnamedoelwit Anheuser-Busch verder op door een nieuw bestuur voor te stellen en aandeelhouders te vragen het huidige bestuur te ontslaan.

Vandaag zal InBev een document deponeren bij de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exhange Commission (SEC ) waarin het Anheuser-Busch vraagt om vervanging van alle 13 huidige bestuurders voor te leggen aan de aandeelhouders.

Dat heeft InBev, brouwer van onder meer Stella Artois en Hoegaerden, vanmorgen bekendgemaakt. Vorige maand deed InBev een overnamebod op de grootste Amerikaanse brouwer van 46 miljard dollar (ruim 29 miljard euro), dat het als vriendschappelijk betitelde. Het bestuur van Anheuser-Busch, vooral bekend van het merk Budweiser, wees dat bod af als te laag. InBev nodigde Anheuser-Busch daarna nog uit om verder te praten over een samengaan van de twee brouwerijen die nu al beide tot de topdrie van grootste bierconcerns ter wereld behoren. Maar de Amerikanen zijn daar niet op ingegaan, stelt InBev.

Markant is dat InBev in zijn nieuwe bestuur voor Anheuser-Busch een plaats heeft ingeruimd voor Adolphus Busch IV, oom van de huidige bestuursvoorzitter August Busch IV. De familie Busch is de oprichter van de brouwerij, maar heeft nog maar een belang van 4 procent. Door in een brief aan te geven dat hij voorstander was van een overname, zaaide Adolphus Busch twee weken geleden verdeeldheid binnen de familie. Die was in meerderheid tegen het bod van het Belgisch-Braziliaanse InBev.

In een verklaring zegt InBev dat het vindt dat aandeelhouders een directe stem moeten hebben over het overnamevoorstel, waarin ze 65 dollar per aandeel aangeboden krijgen. Voor het bod schommelde de koers van Anheuser-Busch rond de 50 dollar. InBev geeft de Amerikaanse brouwer tien dagen de tijd om de mening van de aandeelhouders te peilen. Aandeelhouders kunnen in de VS een claim indienen tegen een bestuur als ze vinden dat hun belangen niet genoeg behartigd worden.

„Wij blijven een sterke voorkeur houden om een constructieve dialoog aan te gaan met Anheuser-Busch om een vriendschappelijke combinatie aan te gaan die de belangen van alle betrokkenen ten goede komt”, zegt topman Carlos Brito van InBev in de verklaring. Het strategische plan dat Anheuser-Busch als antwoord op het bod van InBev presenteerde, noemt Brito risicovol en „doet weinig om de fundamentele problemen aan te pakken”.

In de VS heeft het bod van InBev voor onrust gezorgd onder vakbonden en politici. Zij vrezen een groot banenverlies bij de brouwerijen van Budweiser en Bud Light.