‘Ik heb iets te zoeken in Hongkong’

Eventingruiter Tim Lips heeft zich geplaatst voor de Spelen. Hij volgt zijn vader op die in 1992 deelnam.

Eventingruiter Tim Lips (22) heeft zich zaterdag geplaatst voor de Olympische Spelen. Bij het CHIO in Aken werd hij met zijn paard Oncarlos tweede. Zijn vader Martin Lips, nu bondscoach, was bij de Spelen van Barcelona in 1992 de laatste Nederlandse eventingruiter.

Je moest in Aken bij de eerste twaalf eindigen om je te plaatsen voor de Spelen. Heb je voorzichtig gereden?

„Na de eerste twee onderdelen (dressuur en springen, red.) stond ik bovenaan. Bij de cross heb ik een alternatieve route genomen. Als ik meer risico’s had genomen had ik eerste kunnen worden. Maar de Olympische Spelen stonden op het spel. Het was wel een moeilijke afweging, want het is ook fantastisch om in Aken te winnen.”

Hoe ziet je voorbereiding voor de Spelen eruit?

„Niet anders dan voor andere wedstrijden. Ik ga dezelfde trainingen doen, dus conditie, springen en dressuur.

Maak je kans op goud?

„Daar ga ik niet van uit. Alles zou dan moeten lopen zoals het nu in Aken liep. De omstandigheden in Hongkong zijn echter heel anders. Maar ik heb altijd gezegd dat ik alleen naar Hongkong ga als ik daar iets te zoeken heb. En ik denk dat ik dat nu heb.”

Is eventing veranderd sinds je vader in 1992 deelnam aan de Spelen?

„De onderdelen wegparcours en steeple zijn verdwenen. Vroeger moest je met een volbloedpaard rijden, die moesten we kopen in Engeland of Australië. Dat maakte het erg kostbaar. Nu rijd ik met een warmbloed. Die worden in Nederland gefokt. Bij het military in Boekelo (9-12 oktober, red.) wil ik met een tweede paard rijden. Oncarlos krijgt dan rust. Ik hoop dat dat paard even goed wordt als Oncarlos, zodat ik twee paarden heb om wedstrijden mee te rijden.”

    • Ank Swinkels