Ik ben de juf, niet de schoonmaker

Het is de laatste vrijdag voor de zomervakantie. De kinderen hebben al vrij, maar wij - de juffen - nog niet. En ook al behoort vrijdag niet tot mijn werkdagen, ik ben toch op school. We zijn er allemaal. Samen maken we onze klassen schoon. Heeft de school dan geen schoonmaakbedrijf in dienst? Jawel, de schoonmakers vegen een beetje en legen de prullenbak. Maar daar blijft het bij.

Als alles is afgesopt, sjouwen we het meubilair naar de gang, want tijdens de zomervakantie wordt de vloer geboend. Het bureau, vijf kasten met inhoud, vijfentwintig stoelen en tafels; de juffen zetten hun laatste krachten in.

De salarisverhoging van minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) is leuk, maar eerst moet er iets gedaan worden aan de werkomstandigheden in het onderwijs. Van een secretaresse verwacht men toch ook niet dat ze op haar vrije dag terugkomt om te poetsen?

Hier ligt de remedie tegen het tekort aan leraren: neem ons als professionals serieus. Zorg om te beginnen voor een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf en een verhuisploeg.

    • Hester Ijsseling
    • Doctor in de Wijsbegeerte
    • Basisschooljuf Amsterdam