Hoe Belgen over Nederlanders denken (3)

De Vlaamse krant De Standaard ontleedt zijn noorderburen. Hieronder enkele citaten over huftergedrag, kroketten, ziekenhuizen, en olympische medailles.

[...]Twee niet al te snugger ogende jongens met een oer-Hollands koppie negeren mij volkomen, kijken even om zich heen of er niemand anders in de buurt is, en één van hen keilt een leeg bierflesje door het raam van een magazijn. Lol! Volkomen gratuit, en dat ik het gezien heb interesseert hen kennelijk niet. Huftergedrag. Niet Marokkaans of Pools, maar Nederlands.

[...]De vreemde minderheden veroorzaken overlast, maar lijken ook als zondebokken te dienen voor een algehele malaise in het uitgaansleven.

(Oud-correspondent in Nederland Steven De Foer)

Vlaamse ziekenhuizen bij de Nederlandse grens ontvangen massaal Nederlandse patiënten. Graag zelfs. Nederlandse ziekenfondsen sluiten gretig akkoorden met Vlaamse ziekenhuizen voor bepaalde ingrepen voor hun leden. De Nederlandse overheden spelen er ook op in: waarom zouden zij ziekenhuizen uitbouwen in die grensregio’s als de Belgen zo lief zijn dat voor hen te doen?

(Redacteur Guy Tegenbos)

Het aantal Nederlanders dat in België woont, is de afgelopen vijftien jaar verdubbeld. [...] De vestiging van rijkere Nederlanders begint in sommige grensstreken zelfs ongewenste neveneffecten te veroorzaken. Nederlanders uit Maastricht bijvoorbeeld verdringen in de Limburgse gemeenten Lanaken en Riemst stilaan de Belgische kandidaat-bouwers en -kopers, die naar andere gemeenten moeten uitwijken.

(Redacteur Wim Winckelmans)

De grootste bijdrage van Nederland tot de moderne Europese eetcultuur was tot voor kort de kroket of de frikadel uit de muur, een uitvinding uit de jaren 1930 die lange tijd een dam tegen het opdringende Amerikaanse hamburgerimperialisme vormde.

De kroket is trouwens nog altijd ongemeen populair, net zoals bij ons het zakje frieten. Wat missen Nederlanders het meest als ze op vakantie in het buitenland zijn? Hun kroket, zegt negentig procent. Per jaar eet de gemiddelde Nederlander er achttien, de thuis verwerkte niet eens inbegrepen. Tel daar ook nog eens 38 frikadellen bij.

In vele gewone gezinnen is de kroket op tafel nog altijd een hoogtepunt op feestdagen.

(Redacteur Gilbert Roox)

De Nederlanders die zo voor de vrije geest zijn, nemen genoegen met van die kleine huisjes in saaie wijken waar alles er eender uitziet. De Belg is gehecht aan zijn eigen grond, zijn eigen huis. Dat bestaat in Nederland niet. Hier is het de overheid die voor de woningen zorgt. Strikt geregisseerd, planmatig, grootschalig.

(architecte Barbara Renier)

Nederland laat België al jaren een poepje ruiken als het aankomt op olympische medailles, en geen klein beetje. Op de laatste Olympische Spelen, Athene 2004, stonden 22 Nederlanders op het olympisch podium, tegenover drie Belgen.

(Redacteur Hans Jacobs)

Van eenkennigheid in de keuken kan je Nederlanders moeilijk beschuldigen. Chinees, Thais, Italiaans, Japans: alles kan hier. Voor een culinaire wereldreis kan je nergens beter dan in Amsterdam zijn.

(Gilbert Roox)

Ik vind het idee van een referendum schitterend. Maar ik vind ook dat je beter goede buren kunt zijn dan dat je bij elkaar in bed kruipt. Sociaal-economisch ga ik voor honderd procent akkoord: de driehoek Amsterdam-Rotterdam-Gent is een van de sterkste industriële assen van de wereld. Ik ben er voorstander van dat we daarin tot een grotere cohesie komen. Zelfs als we nu de Schelde willen uitdiepen, zijn er aan beide kanten van de rivieren verschillende milieurapporten.

Maar op politiek vlak? Wij zitten al 170 jaar in een situatie van verknechting, we zitten in een LAT-relatie met Wallonië en onze ervaringen met die relatie zijn niet van aard om het nog eens met iemand anders te proberen. Het enige voordeel zou zijn dat we ons zouden plaatsen voor het Europees kampioenschap voetbal.

(De rechts-liberale politicus Jean-Marie Dedecker in een reactie op Wilders’ voorstel een referendum over het samengaan van Nederland en Vlaanderen te houden.)

Voor eerdere citaten zie nrc.nl/opinie. Meer over het Hollandse Maatjesproject via standaard.be/hollandsemaatjes