Het knäckebröd was te oorverdovend

Tv-meerkeuzevraag. Zweden is: a) gastvrij of b) godvrezend.

Geeft u antwoord a, dan heeft u gisteren naar Nu we er toch zijn van BNN gekeken, ofwel NWETZ. Omdat het driekoppige team de gastvrijheid deze zomer in Zweden uittest, zijn de letters vormgegeven naar voorbeeld van het blauwgele IKEA-logo. Presentator Eddy Zoey concludeert na drie losgebedelde knäckebrödjes, een uur in een sauna en een overnachting in een Hollands pension dat de Zweden in Karlstad een stuk gastvrijer zijn dan veel Nederlanders in Nederland. Maar zo’n cameraploeg van over de grens maakt natuurlijk ook meer indruk.

Zegt u b, dan zag u later op de avond bij de IKON in het programma Bezieling! een portret van Marta. Zij betrad op haar negentiende het karmelietessenklooster in Glumslöv in Zuid-Zweden, waar zij haar wereldse bestaan inclusief ouders en kleine broertje voorgoed achter zich liet. „Ik zal hier de rest van mijn leven doorbrengen en overlijden, we hebben een kerkhof in de de tuin”, lacht ze gelukzalig vanonder haar hoofddoek.

De overheersende kleuren in dit Zweden zijn niet blauw met geel maar bruin met wit: van het klooster (dat verder qua architectuur verdacht veel lijkt op een gemiddelde IKEA-vestiging) tot de pijen, het kruis en de plavuizen die Marta zwijgend stofzuigt.

De karmelietessen kende ik tot gisteravond alleen uit het liedje ‘Roll another one’ van Jasperina de Jong, waarin de hele nonnenorde aan de wiet raakt.

Maar documentairemaakster Maud Nycander, die bij grote uitzondering toestemming kreeg om Marta een dag in het klooster te interviewen laat zien dat het seculiere vermaak zich in werkelijkheid beperkt tot breinaalden en nordic walkingstokken.

Als Marta haar familie ontvangt blijft ze aan haar kant van de tralies, die enkel open gaan wanneer moeder haar een verjaardagstaart wil geven. Over gastvrijheid gesproken.

Ook in Bezieling! speelt knäckebröd een rol, als Marta’s oudere broer vertelt dat hij het vier dagen heeft geprobeerd als karmeliet, maar het maar twee dagen uithield omdat de lunch in stilte moest worden genuttigd. Het kraken van zijn knäckebröd was te oorverdovend. Bij Nu we er toch zijn schalt ondertussen de muziek van Pippi Langkous, slurpen de jongens aan hun bier en trekt een van hen zijn onderbroek nog maar eens naar beneden.

Nieuw op tv gisteravond was Droombaan van de KRO, waarin vijf mbo-studenten strijden voor de functie van productieassistent bij de Nederlandse afdeling van muziekzender MTV.

Leukste kandidaat om naar te kijken: Sharon. Reuzeoorbellen, geblondeerde kroespony en eenzelfde postuur en uitstraling als haar naamgenoot bij de PvdA. Haar sterkste punt vindt ze dan ook „dat je me direct ziet staan”. Sharons droom eindigt voortijdig wanneer ze als tafeldame eerst het tafelkleed gaat zoeken en dan pas het bestek. Ideale schoonzoon Lorenzo krijgt het felbegeerde contract van MTV-baas Kaja, die Sharon en de andere sollicitanten eerst heeft laten sneuvelen via een op laptopscherm uitgesproken vonnis. Volgende week strijdt een nieuwe groep studenten om de functie van filiaalhouder van een fietsfabriek.

Voor bij de koffieautomaat: de frêle Katja Schuurman slaat in Try before you die tot haar eigen grote verbazing met blote handen vijf blokken beton doormidden (BNN, niet te versmaden herhaling uit 2007) en de 39-jarige strafpleiter Jan-Heijn Kuijpers meldt in 30 Hoog (NCRV) dat hij het een uitdaging zou vinden om Hitler te verdedigen. Interviewer Frénk van der Linden ontfutselt ook gevoelsleven aan de Holleeder-advocaat: voor zijn pasgeboren zoontje is hij gestopt met roken en wil hij minder gaan werken. Gelukkig woont Kuijpers tegenwoordig boven zijn eigen kantoor en snapt zijn (tweede) vrouw „het baantje”.

De komende weken recenseren gastschrijvers van binnen en buiten de redactie Nederlandse en buitenlandse tv-programma's. Deze week nrcnext-redacteur Thalia Verkade.

    • Thalia Verkade