Hamilton domineert regenrace in Silverstone

De Brit Lewis Hamilton heeft op dominante wijze de Grote Prijs Formule 1 van Groot-Brittannië op het circuit van Silverstone gewonnen. Op een natte baan had de Formule 1-coureur van McLaren 68,5 seconden voorsprong op de Duitser Nick Heidfeld (BMW). De Braziliaan Rubens Barrichello (Honda) finishte als derde, zijn eerste podiumplaats sinds 2005. Alle andere rijders werden door Hamilton gedubbeld. Zo zag het Engelse publiek voor het eerst sinds 2000 (David Coulthard) weer een thuisrijder triomferen.

Halverwege het seizoen deelt Hamilton met 48 punten de leiding in het kampioenschap. Ook de twee coureurs van Ferrari, de Braziliaan Felipe Massa en de Fin Kimi Raikkonen, hebben 48 punten. De Pool Robert Kubica volgt als vierde op twee punten.

Op zijn thuiscircuit ging de pas 23-jarige Hamilton sterk van start. Vertrokken van de vierde plaats snelde hij onmiddellijk naar de tweede positie achter zijn teamgenoot, de Fin Heiki Kovalainen, die van de eerste plaats was vetrokken. Al in de vierde ronde passeerde hij vervolgens de Fin, om de eerste positie niet meer af te staan. „Dit was een van de zwaarste races die ik heb moeten rijden, en het is zeker mijn mooiste overwinning tot nu”, zei Hamilton tijdens de persconferentie na de Grand Prix. Het was zijn derde overwinning van het seizoen en zijn zevende ooit in pas zijn 26ste Formule 1-race.

Voor Hamilton was het de perfecte manier om zijn critici de mond te snoeren. De vorige twee races, in Canada en Frankrijk, had hij geen punten weten te scoren voor het kampioenschap. Bovendien profiteerde Hamilton gisteren van de misstappen van zijn concurrenten. Massa, tot gisteren de leider in het klassement, schoof vijf keer van de baan en eindigde slechts als dertiende. Raikkonen werd vierde, terwijl Kubica niet finishte na een schuiver.

Kovalainen eindigde ondanks zijn eerste startplaats als vijfde, voor de Spanjaard Fernando Alonso (Renault), de Italiaan Jarno Trulli (Toyota) de Japanner Kazuki Nakajima (Williams).

Hamiltons zege kwam gisteren op slechts één moment in gevaar, toen hij samen met Raikkonen na twintig ronden de pitstraat inreed. Maar Hamilton was vijf seconden sneller weg dan Raikkonen. Bovendien wisselde Ferrari niet van banden, terwijl het een ronde later alweer begon te regenen. Hamilton reed zo makkelijk weg van zijn achtervolgers en kon vervolgens de zege veilig stellen.

Bekijk de uitslag en de stand op www.formula1.com