Geslaagde aanslag op Adolf Hitler

Het wassen beeld van Hitler in de Berlijnse Madame Tussauds is onthoofd.

De stad heeft leedvermaak.

„Nooit meer oorlog”, moet de 41-jarige Frank L. hebben geroepen, kort voordat hij zich op het wassen beeld van Adolf Hitler in de Berlijnse Madame Tussauds stortte en de dictator hardhandig het hoofd van z’n romp sloeg.

Berlijn beleefde een opwindende zaterdag. De eerste vestiging in Duitsland van het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds zou die dag officieel voor het publiek opengaan. En al enkele dagen lang werd schande gesproken van het feit dat Hitler er tentoon werd gesteld.

Om tien uur zaterdagochtend openden de deuren van het museum aan de centraal gelegen boulevard Unter den Linden. Uren eerder hadden de eerste nieuwsgierige bezoekers zich gemeld, aangetrokken door de publiciteit over de wassen Führer.

Frank L., een bejaardenverzorger uit de Berlijnse wijk Kreuzberg, behoorde tot de eersten die het museum betraden. Nog geen tien minuten na de opening wierp hij zich op Hitler. Waarna hij werd overmeesterd door twee bewakers. De onthoofding van Hitler zou zijn ingegeven door „antifascistische motieven”. Later werd echter bekend dat er mogelijk een weddenschap aan ten grondslag heeft gelegen. Het onthoofde beeld is weggehaald. Frank L. is urenlang door de politie verhoord en werd vervolgens vrijgelaten. Hij wordt verdacht van beschadiging en het toebrengen van letsel bij een van de bewakers. Zijn vriendin zei gisteren tegen een Berlijnse zondagskrant: „Ik ben trots op wat hij heeft gedaan. Hij was woedend op die wassen Hitler”.

Madame Tussauds, het internationale wassenbeeldenmuseum met hoofdzetel in Londen, heeft met de opstelling van Adolf Hitler (1889-1945) in zijn gloednieuwe vestiging in Berlijn een grote rel in de hoofdstad veroorzaakt. Dat de dictator zomaar in was te zien zou zijn – en ook nog zonder uitvoerige historische context – viel bij velen helemaal verkeerd.

„Ongevoelig en smakeloos” en de „normalisering van het kwaad”, zo luidden enkele van de vele reacties. Vooral het feit dat Hitler was opgesteld vlakbij het Holocaustmonument werd bekritiseerd.

De leiding van Madame Tussauds en de voorstanders wezen er echter op dat een wassenbeeldenmuseum in Duitsland met Angela Merkel en Otto von Bismarck, maar zonder Adolf Hitler geen eerlijk beeld van de geschiedenis zou geven. Bovendien: in het Panoptikum in Hamburg, nabij de beroemde Reeperbahn, staat al bijna zestig jaar een Hitler in was – dus vanwaar al die opwinding?

Een rondleiding voor de pers, vorige week donderdag, toonde Hitler in zijn laatste dagen, eind april 1945. Hij zit in zijn werkkamer in de Führerbunker in Berlijn. Aan de wand hangt een kaart van Europa; op zijn tafel liggen boeken. Hitler zit gebogen en staart somber voor zich uit.

„We hebben Hitler als een gebroken, oude man tentoongesteld”, zei Susanne Keller, de directrice van Madame Tussauds. De Hitler van de film Der Untergang, gespeeld door Bruno Ganz. Ze zei ook dat aanraken en foto’s maken niet zou mogen, wegens mogelijk misbruik. Het wassen beeld van de beruchtste dictator ooit zou volgens haar goed worden bewaakt.

In Berlijn heerst na deze eerste echt geslaagde aanslag op de Führer een ongemakkelijk leedvermaak. Het hoort niet, en toch is het goed. Bij Madame Tussauds kon men dit weekeinde nog niet zeggen hoe groot de schade is aan het 200.000 euro kostende wassen beeld. Of Adolf Hitler gerepareerd terugkeert in het museum, en daar blijvend te zien zal zijn, is onzeker. Madame Tussauds beraadt zich, zo heette het gisteren.

    • Joost van der Vaart