Een plastic zakje of folie, wat is beter voor het milieu?

Het is maandagochtend vroeg en je staat aan het aanrecht je lunch klaar te maken. Anne-Marieke Martens vraagt zich dan altijd af: wat is beter voor het milieu, mijn plakje ontbijtkoek verpakken in een plastic boterhamzakje, of in aluminiumfolie?

„Op zo’n specifieke vraag is een heel specifiek antwoord mogelijk, en dat is: een plastic boterhamzakje.” Aan het woord is Mirjam Snel, verpakkingskundige. „Als je van plan bent om je plakje ontbijtkoek diezelfde dag op te eten, dan hoeft de verpakking niet heel hoogwaardig te zijn. Als je een week wacht met opeten, dan is een plakje ontbijtkoek in een boterhamzakje helemaal uitgedroogd. In dat geval kun je beter aluminiumfolie gebruiken.”

Aluminiumfolie beschermt namelijk beter tegen licht, lucht, vocht, bacteriën, warmte, koude en meer specifiek tegen uitdrogen. Daar staat tegenover dat een plastic boterhamzakje minder energie kost om te maken dan aluminiumfolie.

Er zijn ook nog alternatieven. Als je een papieren broodzak een aantal keer hergebruikt is dat milieuvriendelijker dan een plastic boterhamzakje. Het milieuvriendelijkst is het om een broodtrommeltje te gebruiken. Maar dan moet je het trommeltje niet dagelijks met heet water en afwasmiddel schoon boenen. Dan schiet het niet op.

Het geheim van milieuvriendelijk zijn zit ’m trouwens niet in overdreven aandacht voor de verpakking van je lunch, stelt Mirjam Snel. „Stel dat je een boterham met kaas, een met worst, en een met jam meeneemt naar je werk. Als je ook maar één van die boterhammen níét opeet, dan heb je daarmee al veel meer energie verspild dan aan welke verpakking dan ook.” Om haar verhaal te onderstrepen vertelt Snel over een recent onderzoek in Groot-Brittannië, waaruit is gebleken dat de Britten een kwart van hun levensmiddelen ongeopend weggooien.

Dus, Anne-Marieke, zolang je je plakje ontbijtkoek maar opeet!

    • Ward Wijndelts