Duitse piloten staken voor loonsverhoging

Piloten bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zijn vanmorgen begonnen aan een staking van 24 uur om hogere lonen van hun werkgever af te dwingen. Het gaat om piloten van twee dochterbedrijven, CityLine en Eurowings, die binnenlandse en Europese vluchten verzorgen.

Lufthansa zag zich door de acties gedwongen meer dan 200 ochtendvluchten te annuleren. Gedurende de dag zullen daar nog tientallen annuleringen bij komen. Vooral het luchtverkeer op de twee grootste luchthavens van Duitsland, Frankfurt en München, raakte hierdoor ernstig ontregeld. De piloten van moederbedrijf Lufthansa doen niet mee aan de werkonderbreking, maar CityLine en Eurowings dienen ook als feeders: aanvoer van passagiers van kleine luchthavens naar de knooppunten voor het overstappen op langeafstandsvluchten.

De vakbond van Duitse piloten, Vereinigung Cockpit, zegt op zijn website dat na maanden van onderhandelingen over loonsverhoging werkgever Lufthansa „met geen enkel concreet bod” is gekomen, waarna de onderhandelingen werden afgebroken. Volgens de bond stemde 99 procent van de leden vervolgens voor het houden van stakingen.

Zowel de bond als Lufthansa zei vandaag de staking te betreuren. „Wij vinden het zeer spijtig dat onze passagiers slachtoffer zijn”, zei een woordvoerder van Lufthansa tegen persbureau AP. De maatschappij heeft niet aangegeven of het overleg met de bonden zal worden hervat.