De Raboploeg bekeert zich tot de christelijke leer

Tien wielerteams nemen zelf het initiatief om strenger op te treden tegen doping.

Bij hen ook Rabobank, dat na de affaire-Rasmussen werkt aan een schoon imago.

Of Rabobank in de strijd tegen doping tegenwoordig bij de schoonste jongetjes van de klas hoort in het Tourpeloton? „Zonder enige twijfel”, zegt Jean-Paul van Mantgem, sportcardioloog en teamarts van de enige Nederlandse ProTourploeg, bij de start van de tweede etappe in Auray. Dat Rabo daardoor onder strengere voorwaarden de Ronde van Frankrijk rijdt dan sommige andere teams, neemt hij op de koop toe. „Ik denk dat dit de beste weg is voor de wielersport.”

Aan de vooravond van de 95ste Tour gaf de ‘beweging voor een geloofwaardige wielersport’ (MPCC) een persbericht uit waarin afstand werd genomen van elk gebruik van corticoïden, kort gezegd ontstekingsremmers. Volgens de regels van het wereldantidopingagentschap WADA en de internationale wielerunie UCI zijn corticoïden niet toegestaan, tenzij een renner een doktersverklaring kan overleggen dat gebruik noodzakelijk is. Dat gebeurde tot voor kort op grote schaal. Tien wielerploegen, waaronder nu ook Rabobank, nemen een rigoureuze maatregel en sluiten gebruik tijdens de Tour uit.

Een jaar geleden zou het ondenkbaar zijn geweest dat de Nederlandse ploeg zich zou aansluiten bij de ‘christelijken’, zoals toenmalig directeur Theo de Rooij cynisch sprak. Negen ploegen braken bij de Tourstart in Londen demonstratief met de andere teams om te laten zien hoe zuiver zij in de leer waren. Maar na de affaire-Rasmussen, het opstappen van De Rooij en alle interne veranderingen sloot Rabo zich dit seizoen aan bij AG2R, Agritubel, Bouygues, Cofidis, FdJ, Credit Agricole (alle Frans), het Duitse Gerolsteiner en de Amerikaanse teams Columbia (voorheen T-Mobile) en Garmin (was Slipstream). „We kiezen nu duidelijk voor een progressieve benadering om het wielrennen schoon te krijgen”, zegt Van Mantgem.

Volgens de arts is het verbod op corticoïden een belangrijke stap. „Wanneer een renner een infiltratie met cortisonen nodig heeft, bijvoorbeeld in een pees, dan haalt zijn ploeg hem 15 dagen uit competitie. Verder geven ploegartsen geen neusspray of huidcrème meer met cortisonen die je ook kunt injecteren. Deze stap is heel serieus bedoeld. We zijn met tien ploegen, de rest doet nog niet mee. Maar je moet ergens beginnen. We hopen dat de andere ploegen zullen volgen.”

Van Mantgem geeft toe dat de maatregel van de tien ‘geloofwaardige’ teams tot ongelijkheid in het Tourpeloton leidt. „Natuurlijk wordt er nu door de verschillende ploegen onder verschillende voorwaarden gereden. Dat kan een verschil geven in de uitslag, al ga ik wat corticoïden betreft een heel eind mee met professor Harm Kuipers, die stelt dat sprake is van een placebo-effect en dat dit middel niet helpt.”

Volgens huisarts Berend Nikkels, begeleider van een aantal topsporters, is de maatregel puur cosmetisch. „Gebruik van corticoïden heeft alleen een plek in het herstel van sporters. Dat inhalatie niet meer mag is belachelijk. Astmapatiënten, ook topsporters, hebben het gewoon nodig om niet dood te gaan. In het schaatsen gebruikten we dat spul vroeger per liter! Dit past in de omgeslagen bedrijfscultuur bij Rabobank. Na het geval-Rasmussen willen ze hun vingers niet nog eens branden. Dus worden ze roomser dan de paus.”

De strakke lijn die Rabo heeft gekozen, zal de ploeg volgens Nikkels minder aantrekkelijk maken voor toppers. Kopmannen als Oscar Freire of Thomas Dekker moeten immers concurreren met toppers uit andere ploegen die onder een minder streng regime vallen. Freire heeft nog altijd niet bijgetekend, Dekker en Rabo lijken op elkaar uitgekeken.

„Het is streng wat we doen”, geeft Van Mantgem toe. „Voor de renners betekent het een omslag. Het probleem is voor ons: hoe verkoop ik het aan ze? Andere ploegen gaan niet in hetzelfde tempo mee. Maar dit is de enige juiste weg om de wielersport 100 procent dopingvrij te krijgen. Andere teams zullen ook merken dat de marges steeds smaller worden en dat ze moeten meegaan. Tot die tijd vervullen wij een voorlopersfunctie.”

    • Maarten Scholten