Courgette-forelpaté

6 courgettes200 g gerookte forel2 eetl. citroensap4 eetl. fijngehakte platte peterselie2 eetl. fijngeknipte bieslook1 eetl. kerriepoeder250 ml slagroom4 eieren4 afgestreken eetl. bloem20 g boterzout en versgemalen peper4 vleestomatenolijfolie, extra vergine

Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd een stukje van de uiteinden van de courgettes. Snijd ze in de lengte in dunne plakken. Kook de plakken 2 minuten in lichtgezouten water en laat ze uitlekken. Dep ze droog met keukenpapier.

Snijd de forel in reepjes en besprenkel met citroensap. Smeer de binnenkant van een cakevorm dun in met boter. Klop in een kom de eieren los met de slagroom, het kerriepoeder en een snufje zout en versgemalen peper. Klop tenslotte de bloem door dit mengsel.

Bedek de bodem van de vorm met courgetteplakken. Leg hier en daar een reepje forel. Bestrooi met een beetje peterselie en bieslook. Giet over deze laag een beetje van het room-eimengsel op. Leg er een laag courgetteplakken bovenop. Herhaal deze handelingen tot alle ingrediënten zijn opgebruikt. De bovenste laag bestaat uit courgetteplakken.

Dek de vorm af met aluminiumfolie. Prik hier en daar wat gaatjes in de folie. Bak de paté ongeveer 45 minuten in de oven. Laat de paté afkoelen. Snijd de zijkanten los van de vorm. Haal de paté uit de vorm en snijd hem in plakken.

Ontvel terwijl de paté in de oven staat de tomaten en hak ze in kleine stukjes. Bestrooi ze met zout en giet er olijfolie op. Laat de tomaat hierin marineren. Leg op elk bord een plak paté en schep er stukjes tomaat naast.

Anne Scheepmaker

Morgen: Lettucewraps