Brit Hamilton superieur op Silverstone

Formule 1-coureur Lewis Hamilton heeft gisteren op dominante wijze de Grote Prijs van Groot-Brittannië gewonnen. Op een verregend circuit won hij met ruim een minuut voorsprong op de rest.

Opvallend was het falen van de Ferrari’s. Wereldkampioen Kimi Raikkonen kwam niet verder dan de vierde plaats, nadat hij gedubbeld was door Hamilton. Zijn Braziliaanse teamgenoot Felipe Massa eindigde in een slecht afgestelde wagen als dertiende en laatste, nadat hij op de natte baan veelvuldig was gespind. Massa behaalde weliswaar geen WK-punten, maar behield wel de leiding in de strijd om de wereldtitel. Hij moet zijn koppositie nu delen met Hamilton en Raikkonen; ieder hebben ze 48 punten, gevolgd door de Pool Robert Kubica (46 punten), die gisteren een van de zeven uitvallers was. Zelden is de strijd om de wereldtitel halverwege het seizoen zo spannend geweest. Gisteren was de negende van in totaal achttien races dit jaar.

McLaren-coureur Hamilton finishte met meer dan een minuut voorsprong op de Duitser Nick Heidfeld (BMW). De Braziliaan Rubens Barrichello (Honda) werd dankzij een slimme (banden)strategie van technisch directeur Ross Brawn (ex-Ferrari) derde, zijn eerste podiumplek sinds 2005.

Het Engelse publiek zag voor het eerst sinds de zege van de Schot David Coulthard in 2000 een Brit triomferen, en voor het eerst sinds 1995 een winnende Engelsman. Toen won Johnny Herbert.

Op zijn thuiscircuit ging de 23-jarige Hamilton sterk van start. Vanaf de vierde startplaats ging hij als tweede de eerste bocht in, achter zijn Finse teamgenoot Heiki Kovalainen die van pole position was vertrokken. Al in de vierde ronde passeerde hij de Fin. „Dit was een van de zwaarste races die ik heb moeten rijden, en het is zeker mijn mooiste overwinning tot nu”, zei Hamilton tijdens de persconferentie na de race. Het was zijn derde overwinning van het seizoen en zijn zevende in pas zijn 26ste Formule 1-race. Hamilton snoerde zijn critici de mond. In de vorige twee races, in Canada en Frankrijk, had hij geen punten gescoord.

Kovalainen eindigde ondanks zijn eerste startplaats als vijfde, voor de Spanjaard Fernando Alonso (Renault), de Italiaan Jarno Trulli (Toyota) de Japanner Kazuki Nakajima (Williams).

Hamiltons koppositie kwam gisteren één moment in gevaar, toen hij samen met Raikkonen na twintig ronden de pitstraat inreed. Maar Hamilton voltooide zijn banden- en benzinestop nog net op tijd om de Ferrari van Raikkonen voor te blijven. Raikkonen had bovendien geen nieuwe banden laten aanbrengen, een misser die hem in de regen kansloos maakte om zelfs nog maar in het spoor van Hamilton te blijven. Hamilton reed zo makkelijk weg van zijn achtervolgers en kon vervolgens de zege veilig stellen.