Boodschap aan gijzelaars FARC

Ingrid Betancourt en vier anderen die woensdag door het leger uit handen van de FARC werden bevrijd, hebben zondag de resterende gijzelaars van de Colombiaanse guerrillabeweging moed ingesproken via een radio-uitzending.

Radiozender Caracol zendt in Colombia sinds veertien jaar elke zondag het programma ‘Ontvoeringsstemmen’ uit, waarin familieleden van gegijzelden boodschappen doorgeven. Gisteren sprak onder anderen de bevrijde politieagent John Jairo Durán: „Broeders, wat ons is overkomen, heeft meer dan bewezen dat God bestaat. Laat je niet overvallen door triestheid. Wij dachten dat onze beurt om vrij te zijn nooit zou komen, en die kwam toch. Jullie zijn ook bijna aan de beurt.”

Per verrassing belde ook Betancourt vanuit Parijs op naar Caracol en gaf een „grote knuffel” aan de gijzelaars. „Twijfel er niet aan dat ik zal blijven vechten voor jullie vrijheid.”

Eerder dit weekeinde liet Betancourt na medisch onderzoek ook weten dat ze in relatief goede gezondheid verkeert. Tijdens haar gevangenschap meldden haar familie, de Colombiaanse regering en eerder vrijgelaten gijzelaars nog dat ze ernstig ziek zou zijn.

Betancourt ging ook in op het bericht van het Zwitserse radiostation RSR dat zij en de veertien andere gijzelaars vrijgekocht werden. De hoogste FARC-cipier zou niet misleid zijn door de regering, maar 20 miljoen dollar hebben ontvangen, en de bevrijdingsoperatie zou een ‘maskerade’ zijn geweest die betaling van losgeld moest verbloemen. Betancourt noemde haar bewaker „iemand die je niet kan kopen”. Zijn blik nadat hij overmeesterd in de helikopter, verried volgens haar dat hij niet wist wat hem overkwam. „Hij was echt vernederd.”

Ook president Uribe reageerde op het Zwitserse bericht. „Er zitten daar een paar verbitterden die proberen deze operatie om zeep te helpen, maar het zijn alleen verbitterden die Colombia niet van dichtbij kennen. Wat weten ze daar in de Europese kou nou van ons Colombiaanse vernuft?”

De Cubaanse leider Fidel Castro riep de FARC op al haar gijzelaars vrij te laten, al ging hij niet zo ver de strijdgroep op te roepen de wapens neer te leggen. Zoals de Venezolaanse president Chávez vorige maand wel deed, een oproep die hij dit weekeinde herhaalde. De Chileense president Bachelet zei Betancourt voor te willen dragen voor de Nobelprijs voor de Vrede.