Barroso: een miljard voor boeren Afrika

Activisten van hulporganisatie Oxfam staken vandaag in het Japanse Sapporo de draak met de leiders van de G8, die elders op het eiland Hokkaido bijeen zijn. V.l.n.r.: Berlusconi (Italië), de kuif van Brown (Verenigd Koninkrijk), Fukuda (Japan), Merkel (Duitsland), Bush (VS), Sarkozy (Frankrijk), Medvedev (Rusland, voorgrond) en Harper (Canada). A member of international relief group Oxfam dressed as US President George W. Bush, center, is joined by other members as they perform a skit of bio-fuel crisis in Sapporo on Japan's northern main island of Hokkaido Monday, July 7, 2008. The G8 leaders from the United States, Japan, Russia, France, Britain, Canada, Italy and Germany begin their three-day summit today to discuss global warming and soaring oil and food prices. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais) Associated Press

De Europese Commissie wil een miljard euro aan niet-uitgekeerde landbouwsubsidies geven aan Afrikaanse boeren, om de voedselcrisis te bestrijden. Dat heeft Commissie-voorzitter Barroso vandaag gezegd in het Japanse Toyako, waar hij deelneemt aan de G8.

Op de openingsdag van de bijeenkomst van de zeven rijkste industrielanden plus Rusland spraken de regeringsleiders en staatshoofden vandaag over de armoede in Afrika. Voor de gelegenheid waren daarom ook de leiders van zeven Afrikaanse landen uitgenodigd om mee te praten met de acht (de VS, Canada, Japan, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Rusland).

Voor de top sprak de Russische president Medvedev apart met zijn Amerikaanse collega Bush. Het is de eerste G8 voor Medvedev en het was ook de eerste keer sinds zijn benoeming dat hij en Bush elkaar spraken. Na afloop zei Medvedev dat ze van mening verschillen over het Amerikaanse raketschild, waarvan onderdelen in Tsjechië en Polen geplaatst moeten worden. Hij zou de plaatsing van het schild, en de mogelijkheid dat ook onderdelen in Litouwen geplaatst worden, „absoluut onacceptabel” hebben genoemd, aldus een Russische diplomaat.

Wel waren de twee het eens over de diplomatieke benadering van Noord-Korea en Iran. Bush, die zijn laatste G8 meemaakt, noemde de Russische president „een slimme vent, die de kwesties heel goed begreep. Er zijn terreinen waarop we kunnen samenwerken in ons gezamenlijke belang.”

Bush kwam gisteren al aan in Japan, waar hij samen met premier Fukuda hun beider besluit verdedigde om volgende maand aanwezig te zijn bij de openingsplechtigheid van de Olympische Spelen in Peking. Wegblijven zou „een belediging voor het Chinese volk zijn”, aldus Bush, en het moeilijker maken om „eerlijk met de Chinese leiders te spreken”. „Ik zie de Olympische Spelen als een kans voor mij om onze atleten toe te juichen.” Fukuda zei dat de Spelen niet met politiek verbonden moeten worden.

Critici van China hebben gepleit voor een boycot van de Spelen wegens de nauwe banden van Peking met Soedan en het harde Chinese optreden in Tibet. (AP, Reuters)