Aanslag op ambassade van India in Kabul

Bij een zelfmoordaanslag voor de Indiase ambassade in Kabul zijn vanochtend zeker 41 mensen gedood. De Afghaanse regering heeft buurland Pakistan beschuldigd van betrokkenheid.

Bij de aanslag, met een autobom, raakten meer dan honderd mensen gewond. De aanval werd uitgevoerd op het moment dat twee personenauto’s met diplomatieke kentekens de poort van het ambassadegebouw wilden binnenrijden. De ambassade ligt in de buurt van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, in een drukke straat in het centrum van Kabul, waar ook veel winkels en kantoren zijn gevestigd. Voor de ambassade stond een rij mensen om visa aan te vragen. Volgens ooggetuigen zijn onder de doden politiebewakers, wachtenden, winkeliers uit de omgeving en voorbijgangers. Vermoed wordt dat ook ambassadepersoneel is omgekomen.

Bij de beschuldiging aan het adres van Pakistan noemde de Afghaanse regering dat land vanochtend niet bij naam. In een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken staat dat wordt aangenomen dat de aanslag werd uitgevoerd ,,in coördinatie met en na overleg met een actieve geheime dienst in de regio”. Dat is een verwijzing naar de Pakistaanse geheime dienst.

De regering in Kabul heeft Pakistan en zijn geheime dienst er veelvuldig van beschuldigd actieve en passieve steun te verlenen aan de opstandelingen van de Talibaan en Al-Qaeda in Afghanistan. Ook bij eerdere aanslagen op Indiase arbeiders in Afghanistan werd Pakistaanse betrokkenheid vermoed.

Anders dan zijn rivaal Pakistan onderhield India geen diplomatieke betrekkingen met Afghanistan toen daar de Talibaan aan de macht was. De afgelopen jaren heeft het zijn aanwezigheid in het land sterk opgevoerd. Drieduizend tot vierduizend Indiërs zijn in Afghanistan bezig met de aanleg van onder andere wegen, elektriciteitsleidingen en telefoon- en televisieverbindingen. Ook bouwt India scholen en ziekenhuizen en heeft het vliegtuigen, bussen en legervoertuigen geleverd.

In een verklaring liet het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend weten dat de ,,laffe terreurdaad” India er niet van zal weerhouden om ,,onze toezeggingen aan de regering en de bevolking van Afghanistan volledig na te komen”. Pakistan beziet de invoed van India met groot wantrouwen. Bij de heropening van vier Indiase consulaten eind 2002 spraken Pakistaanse functionarissen over het stationeren van ‘spionnen’, bedoeld om separatistische bewegingen in het Pakistaanse grensgebied aan te moedigen.