Dit is een artikel uit het NRC-archief

Televisie

Willem Schinkel

Dr. Willem Schinkel is als socioloog verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij publiceerde vorig jaar het boek Denken in een tijd van sociale hypochondrie. Daarin schetst hij het beeld van onze samenleving, die te veel doet aan zelfanalyse en zich allerlei kwalen aanpraat: een hypochondrische maatschappij.

Hoeveel tv-toestellen heeft u in huis?

‘Eén tv, een kleine flatscreen, in de woonkamer, plus een flatscreencomputer in de studeerkamer en een laptop.’

Nederlanders kijken 138 minuten per dag naar televisie. Hoeveel wijkt u af van het gemiddelde?

‘Op het moment, tijdens het EK, kom ik denk ik in de buurt van het gemiddelde. Als er geen EK, WK, Tour de France of WK snooker is, kijk ik misschien een half uur.’

Van welke televisieserie heeft u alle afleveringen gezien?

‘Yes Minister, Fawlty Towers en Seinfeld. En misschien ook wel van Star Trek (Next Generation).’

Wie of wat zapt u onmiddellijk weg?

‘Reclame zap ik liefst weg, Balkenende probeer ik altijd met veel moeite vol te houden en verder kan ik niet lang kijken naar mannelijke praatprogrammapresentatoren van middelbare leeftijd met een jongetjesachtige uitstraling die in hun programma’s zelf gaan zitten zappen.’

Wat vindt u van het tempo van De wereld draait door?

‘Het tempo compenseert denk ik het gebrek aan inhoudelijke diepgang. Dat is niet kritisch bedoeld – ik denk dat veel mensen behoefte hebben aan zoiets – maar stel je dezelfde inhoud met een langzamer tempo voor... dan kijkt er niemand.’

Welke Zomergast is u het beste bijgebleven?

‘Van vorig jaar kan ik me alleen Rinnooy Kan herinneren. Andere gasten van eerdere jaren ben ik al weer vergeten, en ik hoop dat dat met mij ook zo gaat zijn.’