Verloren decennium voor de banken

Zakenbank Lehman Brothers geeft speculanten die kwaadaardige geruchten verspreiden de schuld van het gebrek aan vertrouwen van beleggers. Toch is de bank niet de enige die haar aandeelhouders op een achterstand van ongeveer tien jaar heeft gezet wegens de kredietcrisis. Citigroup, Washington Mutual en UBS zijn nog dieper weggezakt, net als doorgaans waardevaste bedrijven als Coca Cola.

De ledenadministratie van deze Missing Decade Club heeft het druk. De KBW bankenindex wordt verhandeld op een niveau dat 30 procent lager ligt dan in 1998. Dat betekent dat er in de Amerikaanse bankensector nog veel meer achterblijvers zijn.

In vergelijking met de meest vooraanstaande leden van deze club heeft Lehman het niet eens zo slecht gedaan. Na de recente koersopleving zijn haar aandeelhouders nog steeds iets beter af dan tien jaar geleden. Ze mogen dan op de drempel van het clubhuis staan, ze zitten tenminste niet op koersverliezen van meer dan 80 procent zoals de aandeelhouders van National City en Washington Mutual.

Op Wall Street is iedereen die tien jaar geleden aandelen van Morgan Stanley kocht nu aanzienlijk armer dan de aandeelhouders van Lehman. Die van Citigroup zijn nog slechter af, evenals die van Merrill Lynch of Bank of America. Aan de overzijde van de Atlantische Oceaan zijn UBS en Barclays prominente clubleden.

Het is bijna makkelijker om degenen eruit te lichten die niet tot de club behoren. Goldman Sachs bijvoorbeeld, ook al heeft deze zakenbank pas in 1999 een beursnotering gekregen, en Amerikaanse banken als Wells Fargo en PNC. In Europa verhinderen de in New York verhandelde aandelen van Deutsche Bank voorlopig het lidmaatschap van de club van het verloren decennium, maar de bank staat net als Lehman wel de met de neus tegen het raam.

Wijlen Bear Stearns komt daarentegen zonder meer in aanmerking voor een postuum lidmaatschap – de firma deed in maart nog slechts 10 dollar per aandeel, minder dan een vijfde van de aandelenkoers op 30 juni 1998. De bank die Bear Stearns overnam, JP Morgan, kan ook aanschuiven in het clubhuis.

De aandelen van Lehman hebben het vooral de afgelopen maanden slecht gedaan. Maar ze hebben tussen 2004 en ’06 juist veel winst geboekt. De koers alleen is uiteraard geen goede graadmeter voor de mate waarin beleggers de boekwaarde van de zakenbank korten. Maar over een periode van tien jaar bezien lijkt Lehman niet op een ergere uitverkoop af te stevenen dan veel branchegenoten.

Richard Beales

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com