Verbruggen bedankte voor leiding van de Tour

De Nederlander Hein Verbruggen heeft in 1988 bedankt voor het aanbod directeur te worden van de Tour de France. Hij vond dat de grootste wielerwedstrijd ter wereld, waarvan de 95ste editie vandaag begint in Brest, moest worden geleid door een Fransman.

Dat zegt Jean-Marie Leblanc, die na de weigering van Verbruggen Tourdirecteur werd, vandaag in een vraaggesprek met deze krant.

Verbruggen bevestigt desgevraagd dat hem het aanbod is gedaan. Hij koos er echter voor om voorzitter te blijven van de Internationale Wielerunie (UCI).

Leblanc zegt onder meer: „In 1988 wisten we niet wie Tourdirecteur moest worden. Ik heb toen Jean-Pierre Courcol [dat jaar interim-directeur] voorgesteld Verbruggen te vragen. Hij zou hem bellen. Toen ik Verbruggen later tegenkwam, bedankte hij me, omdat ik aan hem had gedacht.”

Verbruggen werd gevraagd op grond van zijn organisatorische en zakelijke capaciteiten. Hij zou de eerste buitenlandse Tourdirecteur zijn geworden. Hij bleef (onbezoldigd) voorzitter van de wielerunie en later ook lid van het Internationaal Olympisch Comité. Voor het IOC coördineert hij de organisatie van de Spelen in Peking.

„Jean-Marie werd als directeur verantwoordelijk voor de sportieve kant van de Tour en het zakelijke deel werd afgesplitst. Het was de bedoeling dat ik die twee zou combineren. Nadeel vind ik dat ze bij de Tour nu te veel de nadruk leggen op de zakelijke kant. Clerc [directeur van ASO] begrijpt niks van de wielersport en houdt er ook niet van.”

De Tour start vandaag in Brest met 171 renners. Grote afwezige is de Spanjaard Alberto Contador, de winnaar van vorig jaar. Volgens ploegleider Johan Bruyneel is de Tour daarmee de grote verliezer.

Zaterdag &cetera: pagina 4-5

Interview Bruyneel: pagina 13