Televisie Voorkeur

Sydney Pollack, een allround filmman van het klassieke stempel. Arte, 20.49-23.40u. **FILE**In this Sept. 8, 2006 file photo, U.S. director and actor Sydney Pollack poses for the press before a tribute award for his career in film, before the screening of his film" Sketches of Frank Gehry" at the 32nd American Film Festival in Deauville, Normandy, France. Pollack died of cancer Monday afternoon May 26, 2008 at his home in Pacific Palisades, Calif., according to his agent. He was 73. (AP Photo/Michel Spingler, file)
Sydney Pollack, een allround filmman van het klassieke stempel. Arte, 20.49-23.40u. **FILE**In this Sept. 8, 2006 file photo, U.S. director and actor Sydney Pollack poses for the press before a tribute award for his career in film, before the screening of his film" Sketches of Frank Gehry" at the 32nd American Film Festival in Deauville, Normandy, France. Pollack died of cancer Monday afternoon May 26, 2008 at his home in Pacific Palisades, Calif., according to his agent. He was 73. (AP Photo/Michel Spingler, file) Associated Press

Actualiteiten

Zembla: Moord, doodslag, taakstraf. Onlangs kreeg een scoutingleider 240 uur taakstraf na seksueel misbruik van pupillen. Volgens de reportage komen plegers van zwaardere delicten steeds vaker weg met een taakstraf. 150 uur schoffelen voor ernstige mishandeling is geen uitzondering. Hoe deze taakstraffen tot ontsteltenis leiden bij de slachtoffers. Ned.2, 21.40-22.30u.

Documentaire

ZDF Expedition. Een documentaire over de geschiedenis van de smeedkunst en de allervroegste experimenten met koper. ZDF, 19.30-20.15u.

9/11: The conspiracy files. Documentaire serie over samenzweringstheorieën. Ondanks twee officiële onderzoeken en talloze technische rapporten blijven veel mensen van mening dat de Amerikaanse regering deels verantwoordelijk was voor de terroristische aanslagen van 11 september 2001. BBC 2, 22.00-23.00u.

Bezieling. Op 19-jarige leeftijd treedt Marta toe tot een Karmelietessenklooster, de strengste van alle kloosteroorden. Haar familieleden mogen haar zeven keer per jaar ontmoeten in een speciale bezoekersruimte, zelf mag ze het klooster in Zuid-Zweden nooit verlaten. De documentaire volgt Marta en haar familie gedurende tien jaar. Ned.2, 23.10-0.20u.

ZDF-History: de grote Olympische quiz. Allerlei feiten over de Olympische Spelen met o.a. klassieke goden en onvergetelijke sporters. ZDF, 23.35-0.20u.

Durch die Wüste. Documentaire over de situatie van een groep Afrikanen op de vlucht naar Europa in de hoop op een beter leven. Arte, 23.40-0.25u.

Reportage

Panorama: Een visum als bruidsschat. Abla, een Turkse vrouw uit Gent, reist af naar Emirdag in Centraal-Turkije, waar de meeste Gentse Turken vandaag komen. Hier hoopt zij een geschikte partner te vinden voor haar oudste zoon Davut. Binnen een week kan een huwelijk in Emirdag voltrokken zijn. Een reportage over huwelijksmigratie binnen de Turkse en Marokkaanse gemeenschap in België. Canvas, 20.10-20.55u.

Kuttners Kleinanzeigen. Reportageserie met verhalen achter de kleine advertenties in kranten. Presentatie door Sarah Kuttner. ARD, 23.30-0.00u.

Informatief

Alles voor goud. 10-delige serie over Nederlandse topsporters op weg naar de Olympische Spelen. Presentatie door Barbara de Loor. Ned.3, 19.35-20.05u.

Hoe?Zo! Bart Peeters en Dolores Leeuwin presenteren een nieuwe serie wetenschapsprogramma’s. In deze eerste aflevering gaan zij in op de onmogelijke maten van Barbie, hoe mannen aantrekkelijker worden, en het redden van drenkelingen. Ned.1, 20.20-21.15u.

Thema-avond: Twee vrienden in Hollywood. Reportage over de vriendschap tussen de onlangs overleden regisseur en acteur Sydney Pollack en acteur Robert Redfort. Voorafgaand de film Jeremiah Johnson uit 1972, gevolgd door een documentaire uit 2004 over deze bijzondere vriendschap. Arte, 20.49-23.40u.

Andere Tijden Sport. Nieuwe reeks afleveringen over Nederlandse prestaties tijdens eerdere Olympische Spelen. Aflevering 1 gaat over de 800 gouden meters van Ellen van Langen. Ned.1, 22.10-22.50u.

Interview

30 Hoog. Presentator Frénk van der Linden spreekt met Jan-Hein Kuijpers, advocaat van Willem Holleeder, over de dilemma’s in zijn werk, zijn omgang met de media en zijn zoektocht naar evenwicht tussen werk en privé. Ned.2, 19.20-19.50u.

Amusement

The Young Ones. Deze Britse situatiekomedie over vier mannelijke studenten die samen een huis delen, werd opgenomen tussen 1982 en 1984. In totaal maakte de BBC maar 12 afleveringen. De serie kwam voort uit een clubje komieken dat als the Comic Strip in de gelijknamige Londense comedyclub optrad. Met o.a. Adrian Edmonson, Nigel Planer en Rik Mayall. Veronica, 18.00-18.50u.

Sport

NOS Studio Sport/Tour de France. Live verslag van de tweede etappe Auray - Saint-Brieuc, een afstand van in totaal 164,5 kilometer. Ned.1, 13:00-17:30u.

Tennis: Wimbledon 2008. Live verslag van de finale mannen op Wimbledon. Net 5, 14.00-17.40u.