Televisie Voorkeur

Zweven als een condor boven het Andesgebergte. Arte, 21.50-22.45u.
Zweven als een condor boven het Andesgebergte. Arte, 21.50-22.45u.

Actualiteiten

Nova. Reportage over het retrospectief in het Amsterdamse Filmmuseum over filmster Gary Grant. En aandacht voor de opkomst van plaatselijke ‘trots op...-bewegingen’, die willen meeliften op het succes van Rita Verdonk en haar beweging ‘Trots op Nederland’. Zoals eerder de Leefbaar-partijen dat deden in het kielzog van Pim Fortuyn. Verdonk is er niet blij mee. Ned.2, 22.15-22.40u.

Documentaire

Vranckx. Brazilië: leven en dood op de rivier. Reportage over het Amazonegebied. Langs de oevers leven de mensen van de visvangst in de rivier en van de verbouw van groenten en fruit. Kinderen haken hun kano’s vast aan langs varende boten en verkopen fruit aan de toeristen. Af en toe krijgen ze een bord bonen of een stuk vlees uit de kombuis. Mannen verkopen soms al hun bezittingen en laten hun vrouw en kinderen achter om dieper in de jungle op zoek te gaan naar goud. Het ‘ Eldorado’ vinden ze zelden. Ze komen terecht in armetierige nederzettingen waar malaria heerst en waar nauwelijks goud te winnen valt. België 2, 20.10-20.40u.

informatief

Paul Rosenmöller in ... China. Eerste van zes reportages, waarin Paul Rosenmöller verschillende kanten van China belicht aan de hand van ontmoetingen met Chinezen op het achtergebleven platteland en in de zich snel ontwikkelende steden. Rosenmöller begint zijn reis in Kashgar, een stad in het westen van China. Tijdens het vrijdaggebed bezoeken ongeveer 15.000 Oeigoerse moslims de moskee. De ongeveer negen miljoen Oeigoeren vormen een minderheid in China die stelselmatig wordt geïntimideerd en onderdrukt. De Oeigoeren profiteren bovendien nauwelijks van de economische vooruitgang. Ned.2, 21.15-22.00u.

Expedition Kondor. Wereldkampioene Deltavliegen Judy Leden zeilde een keer van de hoogste vulkaan in Ecuador naar beneden en kreeg daarbij onverwacht gezelschap van een Condor. Vanaf dat moment wilde ze nog maar één ding: zwevend boven de Andes het leven van de grootste vogel van de wereld bestuderen en het Zuid-Amerikaanse hooggebergte bekijken en filmen zoals de condor het ziet. En zo geschiedde. Arte, 21.50-22.45u.

amusement

Hans Teeuwen: Dat dan weer wel. Theatershow uit 2002 waarin cabaretier Hans Teeuwen alles en iedereen beledigt. Bepaal zelf hoe lang u dat wilt verdragen. Herhaling uit 2003. Ned.1, 20.25-22.15u.

Last choir standing. De Britse versie van Korenslag. Eerste aflevering. Presentatie: Nick Knowles and Myleene Klass. Zestig koren presenteren zich vandaag voor een eerste auditie, 27 mogen door naar de tweede ronde. BBC 1, 20.45-21.45u.

Top Golden Years. Vierde aflevering van een 10-delige serie muziekprogramma’s met beeldfragmenten uit het TopPop-archief. Vanavond: Jazz. Met o.a. de Pointer Sisters, Al Jarreau en George. Ned.3, 23.35-0.05u.

kunst en cultuur

Sensation White. Live verslag van dit grote dansevenement in Amsterdam Arena. Met vooraf een reportage over de opbouw van de show. De camera volgt door de nacht enkele dj’s en bezoekers. Ned.3, 0.05-4.00u.

sport

Tennis: Wimbledon Rechtstreeks verslag van de finale dames enkel, tussen de zussen Serena en Venus Williams. Op Net 5, 14.00-18.30u en BBC 1, 14.25-18.30u. Samenvatting en vooruitblik op de herenfinale morgen in Wimbledon update, Net 5, 23.20-0.25u. en in Today at Wimbledon, BBC 2, 23.25-0.20u.

NOS: Tour de France. Rechtstreeks verslag van de eerste etappe Brest-Plumelec, over 197,5 kilometer. Commentaar van Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot. Ned.1, 12.00-17.45u. Samenvatting in het Tourjournaal. Ned.3, 20.15-21.05u.

Studio Sportzomer. Praatprogramma van Mart Smeets rond de Tour de France, die vandaag begint. Het programma wordt de komende weken uitgezonden vanaf verschillende locaties in Frankrijk. Vaste programmaonderdelen: samenvatting van de etappe van de dag, reportages in de etappeplaats van verslaggever Kees Jongkind en een bijdrage van Journaallezer Philip Freriks (oud-correspondent in Frankrijk), die iets karakteristieks over Frankrijk vertelt. Gasten vandaag zijn schaatsers Ireen Wüst en Paulien van Deutekom, die het o.m. zullen hebben over de raakvlakken tussen schaatsen en fietsen. Ned.1, 22.45-23.40u.