Staking bij kranten Wegener van de baan

De voorgenomen acties bij de regionale kranten van Wegener zijn voorlopig van de baan. De reorganisatie waartegen journalisten van onder meer het Brabants Dagblad, de Gelderlander en de Provinciale Zeeuwse Courant protesteerden, wordt opgeschort. De raad van bestuur van Wegener en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hebben dat gisteren afgesproken.

De kranten dreigden met een staking van minimaal een dag als de bezuinigingen niet van tafel zouden gaan. De actievoerders hadden de raad van bestuur een ultimatum gesteld dat maandag om 12.00 uur zou aflopen.

De raad van bestuur en de vakbond hebben afgesproken dat de nieuwe rendementseis van 20 procent wordt verlaagd. Deze hoge eis was afkomstig van de nieuwe eigenaar van Wegener: het Britse mediaconcern Mecom van directeur David Montgomery.

De rendementseis wordt verlaagd tot een niveau „dat de continuïteit van de onderneming met bijbehorende investeringen waarborgt”. Dat betekent volgens de NVJ dat het aantal ontslagen waarvan sprake was in het reorganisatieplan – circa vierhonderd waarvan tachtig op de redacties – lager zal zijn. Verder erkent de raad van bestuur dat investeringen in mensen en vaardigheden nodig zijn.