Somberende Hitler van was leidt tot rel

Schande wordt ervan gesproken. Adolf Hitler als wassen beeld, en dat in Duitsland. Het kan niet en het mag niet, is de opvatting van velen.

Anderzijds: Madame Tussauds, het internationale wassenbeeldenmuseum, heeft met de opstelling van Hitler in zijn vestiging in Berlijn een rel veroorzaakt die veel gratis publiciteit oplevert. Vandaag opent het eerste filiaal van Madame Tussauds in Duitsland. Het ligt aan de hoofdstedelijke boulevard Unter den Linden. De rijen met wachtenden zullen lang zijn.

Adolf Hitler in het Berlijnse Madame Tussauds ziet eruit zoals Bruno Ganz hem in de gedenkwaardige film Der Untergang uit 2004 speelde. Als een verliezer. Hij zit in zijn werkkamer in de Führerbunker. Aan de wand hangt een oorlogskaart van Europa. Op zijn werktafel liggen een paar boeken. Hitler zit gebogen en somber voor zich uit te staren.

„We hebben Hitler als een gebroken, oude man tentoongesteld”, zei Susanne Keller, de directeur van Madame Tussauds, tijdens een rondleiding voor de pers. Aanraken mag niet; op de foto met de Führer is eveneens verboden. „We willen niet dat er misbruik van de foto’s wordt gemaakt”. De wassen Hitler zal goed worden bewaakt.

„Ongevoelig en smakeloos”, reageerde Rainer Brüderle. Hij is lid van de Bondsdag voor de liberale FDP. Hij hekelde vooral het feit dat Hitler is opgesteld in de nabijheid van het Holocaustmonument, dat een blok verderop aan de Behrenstrasse ligt.

„De normalisering van het kwaad”, noemt Michael Friedmann – de voormalige vicevoorzitter van de joodse centrale raad in Duitsland – Hitler in Madame Tussauds in de boulevardkrant Bild, die de kwestie hoog opspeelt. Voorstanders wijzen erop dat een wassenbeeldenmuseum in Duitsland zonder Hitler een historische blunder zou zijn.

De Führer heeft in Berlijn gezelschap van Michael Jackson, Angela Merkel, John F. Kennedy (‘Ich bin ein Berliner’) en vele anderen.