Opinie

Prijzenslag

Youp

Het EK Voetbal is voorbij en niemand had Spanje getipt. Zelfs Spanje zelf niet. Afgelopen maandag was de dag van de lijstjes. Hierbij een overzicht:

Tsjechië heeft de meeste vrije trappen op eigen helft genomen, Polen heeft het vaakst ingegooid en Kroatië heeft het meest gewisseld van schoeisel. De Duitse keeper had de slechtste ogen, de Portugese coach kende veruit de meeste scheldwoorden en heeft het vaakst naar huis gebeld. Sylvie van der Vaart heeft van alle spelersvrouwen het meest geshopt, maar dat kwam omdat Nederland in Lausanne zat en daar is het nou eenmaal veel duurder dan in de andere Zwitserse steden. Frau Ballack werd verrassend tweede. Sylvie kwam op een daggemiddelde van 1.246 Zwitserse Franken. Hier zaten ook kleertjes voor de kleine Van der Vaart bij. De prijs voor de perschef met het meeste geduld was voor Kees Jansma. De perschefs van de andere landen hebben hier wel protest tegen aangetekend. Zij vinden dat Kees het te gemakkelijk had met Bertje Maalderink in de ploeg. Dan kan je volgens zijn collegae op voorhand al niet meer verliezen. Bertje is overigens uitgeroepen tot de scherpzinnigste journalist van dit EK. Deze prijs is toegekend door Bertje zelf. De best geklede analyticus van het toernooi was Gert Jan Verbeek, die vooral de laatste avond een scherp gesneden korte broek combineerde met een lekker losse sweater en een paar geraffineerd versleten sportschoenen. Met deze gedurfde combinatie liet hij iedereen ver achter zich. Johan Cruijff is voor de vijfde keer uitgeroepen tot de minst begrepen analyticus en de concurrentie vreest dat hij er ook in 2010 weer met deze trofee vandoor zal gaan. Johan is gewoon de beste en naarmate hij ouder wordt, wordt hij almaar mistiger. De analyticus van de Kroatische staatstelevisie, Joran Mrladovic, heeft dit jaar een serieuze gooi naar deze felbegeerde prijs gedaan door na de wedstrijd tegen Oostenrijk twintig minuten uit Roodkapje voor te lezen, maar ook die avond bleef hij ver achter bij onze eigen Johan. Verder is Guus uitgeroepen tot de beste coach. Deze wisselbeker is hem voor het toernooi al uitgereikt. Dit gebeurde net als bij de andere grote toernooien tijdens een kleine ceremonie in de hotelkamer van Guus. Hij haalt de wisselbeker uit zijn koffer, geeft hem aan zichzelf en doet hem vervolgens weer terug in diezelfde koffer. De Italianen hebben de meeste zeep en aftershave gebruikt, de verslaggevers van het Duitse boulevardblad Bild stonken van alle journalisten het meest uit hun straatje en Frankrijk had veruit de oudste ploeg. Drie spelers waren de wedstrijd tegen Roemenië bijna vergeten. Er ging overigens nog een prijs naar de Franse ploeg. Die voor de slechtste spelersbuschauffeur. Zoals bekend ramde hij in een vloeiende manoeuvre drie keer een hek en twee keer een personenauto. Het gerucht gaat dat de Duitse doelman Lehmann op dat moment achter het stuur zat. In deze categorie werd de Nederlandse chauffeur verrassend tweede. Hij vergat na een training Klaas-Jan Huntelaar mee te nemen.

De Roemenen hebben van alle ploegen veruit het meeste porno gekeken, de Zwitsers kregen een prijs omdat ze hun hotelkamers zo voorbeeldig opgeruimd achterlieten en de Nederlandse supporters hebben 1,4 miljoen liter urine van de Alpen laten kletteren.

De prijs voor de Grootste Hypocriticus ging dit jaar weer naar mijzelf, omdat ik voor de wedstrijd tegen de Fransen uitgebreid in de VIP Lounge van de UEFA aan de champagne zat en voor het potje tegen de Roemenen een gastronomisch vorkje mocht meeprikken met de sponsors van de KNVB. En maar schelden op die bobo’s.

Verder kreeg onze Bertje Maalderink nog een prijs voor zijn durf om onmiddellijk na dit EK zijn ontslag in te dienen. Hij was te weinig gesteund door collega’s en te vaak belachelijk gemaakt door de gasten van Jack. Zijn besluit is binnen de spelersgroep met luid gejuich ontvangen. Inmiddels gaat het gerucht dat er een lijmpoging wordt ondernomen. De NOS schijnt Bertje toch te willen houden. Diverse spelers reageerden nuchter met: „Grappig. Dat wordt dan weer een rouwband!”

Youp van ’t Hek