Noodtoestand in Pompeï om verval te kunnen keren

Rotterdam, 5 juli. De Italiaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in Pompeï. De maatregel is nodig om het verval te kunnen keren van de archeologische vindplaats. Na tientallen jaren zonder afdoende onderhoud en slijtage die wordt veroorzaakt door 2,5 miljoen bezoekers per jaar, is de plaats er slecht aan toe. Veel fresco`s zijn vergaan en er zijn ruim 3.000 stenen uit de muren gevallen. Een groot deel van de 1.500 huizen is gesloten voor restauratie. Met de noodmaatregel kan de Italiaanse regering speciale fondsen aanboren om Pompeï te redden. De Romeinse stad werd in 79 na Christus bedolven door as en lava van de vulkaan Vesuvius. De ruïnes werden herontdekt in 1748. De stad, een van de meest populaire toeristische bestemmingen van Italië, staat op de Werelderfgoedlijst.