Nelson Mandela

Nelson Mandela tekst Bram Vermeulen Drukke negentigste verjaardag Nelson Mandela viert op 18 juli zijn negentigste verjaardag, en de hele wereld wil meedoen. Zoveel filmsterren, popidolen, hulporganisaties en multinationals willen meeliften op het feestje van de levende legende dat de woordvoerders bij de Nelson Mandela Organisatie in Johannesburg er nu een streep onder hebben gezet. ‘We waarderen dat de wereld haar liefde en steun voor Nelson Mandela wil delen in zijn negentigste jaar, maar we moeten nu bekendmaken dat het programma voor onze Stichter vol is’, verklaarde de organisatie onlangs. Het feest begon al in maart, met lezingen, boekpresentaties, tentoonstellingen en heel veel bijeenkomsten met kinderen. Mandela brengt de laatste jaren het liefst door met minderjarigen omdat die, heeft hij wel eens gezegd, veel minder veeleisend zijn dan volwassenen ‘en gewoon zichzelf zijn’. De aandacht van volwassenen waardeert hij vooral zolang ze in ruil voor de photo opportunity met hem maar geld stoppen in een van de twee stichtingen die Mandela’s naam dragen: het kinderfonds en de stichting die vooral geld inzamelt voor de bestrijding van aids. Zo moet de wereld ook zijn aanwezigheid op 27 juni in Hyde Park in Londen begrijpen, voor het 46664 popconcert, genoemd naar het nummer dat het blanke apartheidsregime deze gevangene gaf op Robbeneiland en bedoeld om geld in te zamelen voor de strijd tegen aids. Op de dag van zijn verjaardag, 18 juli, doet Nelson Mandela even helemaal niks. De negentigste verjaardag brengt hij door met zijn echtgenote Graca Machel, kinderen en kleinkinderen. Verboden toegang voor beroemdheden en camera’s. david turnley / corbis 1994, South Africa --- Nelson Mandela in his confinement cell where he had been incarcerated for twenty seven years for his views in opposition fo the apartheid regime. --- Image by © David Turnley/CORBIS
Nelson Mandela tekst Bram Vermeulen Drukke negentigste verjaardag Nelson Mandela viert op 18 juli zijn negentigste verjaardag, en de hele wereld wil meedoen. Zoveel filmsterren, popidolen, hulporganisaties en multinationals willen meeliften op het feestje van de levende legende dat de woordvoerders bij de Nelson Mandela Organisatie in Johannesburg er nu een streep onder hebben gezet. ‘We waarderen dat de wereld haar liefde en steun voor Nelson Mandela wil delen in zijn negentigste jaar, maar we moeten nu bekendmaken dat het programma voor onze Stichter vol is’, verklaarde de organisatie onlangs. Het feest begon al in maart, met lezingen, boekpresentaties, tentoonstellingen en heel veel bijeenkomsten met kinderen. Mandela brengt de laatste jaren het liefst door met minderjarigen omdat die, heeft hij wel eens gezegd, veel minder veeleisend zijn dan volwassenen ‘en gewoon zichzelf zijn’. De aandacht van volwassenen waardeert hij vooral zolang ze in ruil voor de photo opportunity met hem maar geld stoppen in een van de twee stichtingen die Mandela’s naam dragen: het kinderfonds en de stichting die vooral geld inzamelt voor de bestrijding van aids. Zo moet de wereld ook zijn aanwezigheid op 27 juni in Hyde Park in Londen begrijpen, voor het 46664 popconcert, genoemd naar het nummer dat het blanke apartheidsregime deze gevangene gaf op Robbeneiland en bedoeld om geld in te zamelen voor de strijd tegen aids. Op de dag van zijn verjaardag, 18 juli, doet Nelson Mandela even helemaal niks. De negentigste verjaardag brengt hij door met zijn echtgenote Graca Machel, kinderen en kleinkinderen. Verboden toegang voor beroemdheden en camera’s. david turnley / corbis 1994, South Africa --- Nelson Mandela in his confinement cell where he had been incarcerated for twenty seven years for his views in opposition fo the apartheid regime. --- Image by © David Turnley/CORBIS Turnley, David;Corbis

Drukke negentigste verjaardag

Nelson Mandela viert op 18 juli zijn negentigste verjaardag, en de hele wereld wil meedoen. Zoveel filmsterren, popidolen, hulporganisaties en multinationals willen meeliften op het feestje van de

levende legende dat de woordvoerders bij de Nelson Mandela Organisatie in Johannesburg er nu een streep onder hebben gezet. ‘We waarderen dat de wereld haar liefde en steun voor Nelson Mandela wil delen in zijn negentigste jaar, maar we moeten nu bekendmaken dat het programma voor onze Stichter vol is’, verklaarde de organisatie onlangs.

Het feest begon al in maart, met lezingen, boekpresentaties, tentoonstellingen en heel veel bijeenkomsten met kinderen. Mandela brengt de laatste jaren het liefst door met minderjarigen omdat die, heeft hij wel eens gezegd, veel minder veeleisend zijn dan volwassenen ‘en gewoon zichzelf zijn’. De aandacht van volwassenen waardeert hij vooral zolang ze in ruil voor de photo opportunity met hem maar geld stoppen in een van de twee stichtingen die Mandela’s naam dragen: het kinderfonds en de stichting die vooral geld inzamelt voor de bestrijding van aids.

Zo moet de wereld ook zijn aanwezigheid op 27 juni in Hyde Park in Londen begrijpen, voor het 46664 popconcert, genoemd naar het nummer dat het blanke apartheidsregime deze gevangene gaf op Robbeneiland en bedoeld om geld in te zamelen voor de strijd tegen aids. Op de dag van zijn verjaardag, 18 juli, doet Nelson Mandela even helemaal niks. De negentigste verjaardag brengt hij door met zijn echtgenote Graca Machel, kinderen en kleinkinderen. Verboden toegang voor beroemdheden en camera’s.