Naema Tahir

NAEMA TAHIR Foto Viviane Sassen
NAEMA TAHIR Foto Viviane Sassen Sassen, Viviane

Schrijfster en juriste Naema Tahir (1970) is dochter van islamitische Pakistaanse ouders. In haar jeugd woonde ze afwisselend in Pakistan, Engeland en Nederland. Haar meest recente roman heet Eenzaam heden.

Hoeveel tv-toestellen heeft u in huis?

‘Eentje, een flatscreen in de woonkamer. Vierenhalf jaar heb ik geen toestel gehad omdat ik vond dat ik te weinig las. Pas toen ik columns voor de krant ging schrijven, heb ik weer een televisie genomen. Als je mee wilt kunnen debatteren, moet je wel af en toe beelden zien.’

Nederlanders kijken 138 minuten per dag naar televisie. Hoeveel wijkt u af van het gemiddelde?

‘Heel erg! Ik kijk hooguit een uur per dag en daar zit altijd wel een nieuwsuitzending bij.’

Van welke televisieserie heeft u alle afleveringen gezien?

‘Het kleine huis op de prairie, een Amerikaanse serie over een pioniersfamilie dat een leven probeert op te bouwen in het Amerika van 1870. Maar die serie is al zeker een kwart eeuw oud.’

Wat vindt u van het tempo van De wereld draait door?

‘Die presentator spreekt wel heel snel. En als gast moet je ook wel heel vlot reageren. Schrijvers moeten nadenken, daar lijkt in dat programma weinig tijd voor.’

Wie of wat zapt u onmiddellijk weg?

‘Zeurderige, betweterige vrouwen. Ja, ik zou best namen kunnen noemen, maar dat doe ik niet.’

Welke Zomergast is u het beste bijgebleven?

‘Alexander Rinnooy Kan vorig jaar. Dat is de enige aflevering die ik rechtstreeks en van begin tot eind heb gezien.’