Mind Games

Na de Olympische Spelen en de Paralympics is Peking gastheer van nog een groot evenement. Van 3-18 oktober worden in de hoofdstad de Olympische Spelen voor denksporten gehouden. Meer dan drieduizend deelnemers uit honderd landen zullen strijden voor vijfendertig gouden medailles in schaken, bridge dammen, Chinees schaken en go. Deze maand lunchte ik met oud-wereldkampioen

xie_jun_kosteniuk.jpg

Na de Olympische Spelen en de Paralympics is Peking gastheer van nog een groot evenement. Van 3-18 oktober worden in de hoofdstad de Olympische Spelen voor denksporten gehouden.
Meer dan drieduizend deelnemers uit honderd landen zullen strijden voor vijfendertig gouden medailles in schaken, bridge dammen, Chinees schaken en go.

Deze maand lunchte ik met oud-wereldkampioen Xie Jun (zie foto) die mede-verantwoordelijk is voor de organisatie van het evenement.

Xie werkt nu op een kantoor van BAS (Beijing Sports Administration).
Volgens Xie zijn denksporten vanoudsher erg populair in China.

“Aanvankelijk speelden we natuurlijk Chinees schaken en go.
Als je in een sport goed bent, dan heb je ook aanleg voor de andere denksporten. Nu wordt ook gewoon schaken steeds populairder.”

Volgens Xie houden Chinezen van strategieën bedenken.
Denksporten kosten bovendien niet zoveel geld en nemen ook geen plaats in.
De Denksport Spelen werden in 2007 aan Peking toegewezen. De bridge- en de schaakbond zijn al erkend door het IOC.
Volgens IMSA Voorzitter Damiani spelen wereldwijd een miljard mensen georganiseerd in vijfhonderd verschillende bonden.

“We beschouwen onszelf wel als een sport. Er is geen verschil met andere fysieke sporten,”aldus Damiani.

Hoewel de International Mind Sports Association (IMSA) blij is met aparte Spelen hopen ze dat het IOC de denksporten in de toekomst zal opnemen in het officiële programma.

Alle deelnemers moeten overigens al wel een officieel dopingtest ondergaan. De bridge- en de schaakbond hadden al hun eigen dopingtesten maar niemand testte in het verleden nog positief.

Volgens Xie Jun is de organisatie van de Denksport Spelen een peulenschilletje vergeleken met het echte Olympische toernooi.

“Er zijn natuurlijk maar en paar duizend deelnemers. Reiskosten zijn voor rekening van de deelnemende landen en wij hoeven slechts logistiek en hotels te bekostigen. Ik heb veel aan sponsorwerving gedaan. Het is een kans op de kaart te komen want schaken is natuurlijk niet echt televisie geniek.

chess.jpgVolgens Xie zal de schaakbord in China in de toekomst nog aan populariteit winnen. De schaaksport in China werd in 1991 tien Xie de wereldtitel behaalde op de kaart gezet.

“ Ik begon al met schaken op mijn zesde maar kon pas internationaal schalen toen ik achttien was. Er liggen nu veel meer mogelijkheden voor de talenten. Er is erg veel potentieel.”
Xie noemt haar eigen dochtertje van vier. Het meisje is zo slim dat ze op haar derde jaar al vierduizend karakters kon lezen.

Xie stopt dan ook erg veel tijd in de opvoeding van haar kind.

“Officieel ben ik nooit gestopt maar nu ik moeder ben, wil ik niet meer reizen.”

Of ze de uitspraak kent van de Nederlandse schaker Jan Hein-Donner die zei dat vrouwen niet kunnen schaken?

Lachend:”Vrouwen hebben een andere opdracht in het leven. Onze natuur zegt dat we kinderen moeten baren. Mannen worden niet zo gehinderd door gevoelens en emoties. Dat is de condition humaine
van de vrouw.Als ik mijn hele leven aan schaken had gewijd, zou ik beter zijn geweest. Maar dat ik kan schaken heb ik trouwens wel bewezen.”