Met fopspeen heeft kind vaker oorontsteking

Een kind dat op een fopspeen zuigt, heeft meer kans dat een oorontsteking zich herhaalt. foto jupiter images Pacifier.
Een kind dat op een fopspeen zuigt, heeft meer kans dat een oorontsteking zich herhaalt. foto jupiter images Pacifier. Jupiterimages

Kinderen die op een fopspeen zuigen hebben twee keer zo veel kans op herhaalde oorontsteking als kinderen die geen fopspeen gebruiken. Dit rapporteren onderzoekers van het UMC Utrecht nadat zij vijf jaar lang een groep van 476 kinderen tussen de nul en vier jaar hebben gevolgd (Family Practice, juni).

Oorontsteking is een pijnlijke en veelvoorkomende ziekte bij jonge kinderen. Bekend was al dat kinderen meer kans hebben op oorontsteking als ze gebruik maken van de crèche en als hun ouders roken. Daar moet nu de fopspeen aan worden toegevoegd.

Rovers en collegae voerden hun studie uit in Leidsche Rijn. Van de 476 deelnemende kinderen gebruikten er 216 een fopspeen. De kinderen die een fopspeen gebruikten, hadden, nadat zij een eerste keer oorontsteking hadden gehad, meer kans op een volgende oorontsteking. 16 procent van die groep had last van een herhaalde oorontsteking, tegenover 11 procent van de kinderen zonder fopspeen.

Maroeska Rovers, projectleider van het onderzoek, ziet twee mogelijke oorzaken. “Als een kindje verkouden is en op een fopspeen zuigt, worden bacteriën omhoog gezogen. De bacteriën bereiken dan veel gemakkelijker het middenoor. Maar het kan ook komen doordat de kaakstand verandert door het zuigen op een fopspeen. Mogelijk wordt daardoor het functioneren van de buis van Eustachius aangetast.” De buis van Eustachius verbindt het oor en het slokdarmhoofd (direct achterin de mond). Bij het slikken gaat de buis even open, zodat er niet te veel druk op het trommelvlies ontstaat. Als de kaakstand verandert, sluit de buis slechter en biedt doorgang aan de bacteriën.

Rovers benadrukt dat als kinderen hun eerste oorontsteking krijgen, dit niet komt door het zuigen op een fopspeen. “We zijn niet tegen de fopspeen. Maar het is goed als ouders weten dat wanneer hun kindje een keer oorontsteking heeft gehad, het zuigen op een speen de kansen op nóg een oorontsteking vergroot.” Hilde van Halm