Mentsjov?

Vandaag begint de Tour de France. De Rus Denis Mentsjov is kopman van de Raboploeg. Vorig jaar won hij de Ronde van Spanje. Kan hij dit jaar de Ronde van Frankrijk winnen?

Ab Krook, schaatscoach van VPZ en elk jaar bezoeker van de Tour de France: „Ik hoop het, ook voor de Rabobank. Hij is een heel goede renner, maar ik denk niet dat hij de Tour kan winnen. Ik denk niet dat hij er staat op de momenten dat het verschil wordt gemaakt. Daar komt bij dat de formatie van de Raboploeg niet optimaal is. Idealiter zouden er nog twee of drie rijders moeten zijn zoals Mentsjov, die voor hem rijden en hem bijstaan. Mocht hij nu in de finale komen, dan staat hij er alleen voor. Alejandro Valverde en Cadel Evans zijn wat mij betreft favoriet. Maar er zijn dit jaar geen echte toppers. Daarom zou het ook zomaar kunnen dat er een minder bekende rijder opstaat, bijvoorbeeld Riccardo Ricco.”

Martin Bruin, jurylid van de internationale wielerunie UCI: „Die mogelijkheid is natuurlijk open. Maar Alejandro Valverde en Cadel Evans zijn mijn favorieten. Dat ligt niet aan Mentsjov, de anderen zijn gewoon beter.”

Peter Post, ex-prof, -ploegleider van succesvolle Raleigh-ploeg en -adviseur van Rabobank Wielerploegen: „Hij heeft een goede Ronde van Italië gereden maar de Tour is anders. Mentsjov toont te weinig initiatief om in Frankrijk te winnen. Voorheen vond ik zijn tijdritten altijd goed. Maar die zijn dit jaar minder, dus ik denk dat hij daar tijd op verliest. Maar de Tour is de Tour, er kan van alles gebeuren.”

Theo Bos, baanwielrenner Rabobankploeg, meervoudig wereldkampioen sprint, keirin en kilometer-tijdrit: „Mentsjov is een van de kanshebbers maar wat mij betreft niet dé kanshebber. Daar is hij net niet sterk genoeg voor. Af en toe heeft hij een dipje. Volgens mij staat Cadel Evans er het best voor. Hij werd vorig jaar al tweede en hij is een stabiele renner. Ook in de Dauphiné Libéré heeft hij goed gepresteerd.”

Alain Gallopin, ploegleider van het niet voor de Tour uitgenodigde Astana, tegenover persbureau AFP: „De allersterkste is Mentsjov. Hij is robuust, sterk in de tijdritten en regelmatig in de bergen. Hij heeft de Ronde van Spanje gewonnen en heeft voldoende ervaring met de Tour. Evans vond ik in de Dauphiné Libéré nerveus en het probleem van Valverde zijn de tijdritten.”

Louis Delahaye, trainer bij de Rabobankploeg: „Lastige vraag. Ik denk dat hij zeker een kans heeft op het podium te komen, hij heeft immers ook twee keer de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. Maar eerste worden in de Tour is moeilijker. Dit jaar hebben we een prima voorbereiding gehad. Alles liep zoals het zou moeten lopen, dus we zijn tevreden. Toch denk ik dat Evans de meeste kans maakt.”

Michael Boogerd, na vorig seizoen gestopt als prof, voor Rabobank twaalf jaar boegbeeld in de Tour: „Mentsjov en Valverde maken de meeste kans. Ik heb drie keer de Tour gereden met Mentsjov en in de laatste week is hij over het algemeen iets minder sterk. Maar hij won twee keer de Ronde van Spanje en ik denk zeker dat hij bij machte is om ook de Tour op zijn naam te schrijven. Ik hoop dat hij de druk aan kan.”

Harold Knebel, directeur Rabobank Wielerploegen, gisteren op een persconferentie in Brest: „We hebben één van de favorieten in de ploeg. Het doel met Mentsjov is een plaats in de top-drie. Ik ben verder trots te mogen aankondigen dat hij zijn contract met twee jaar heeft verlengd.”

Denis Mentsjov, in dezelfde persconferentie: „Mijn fysieke conditie is bij de start van de Tour beter dan bij de Ronde van Italië [waarin hij begin juni zesde werd]. Ik hoop dat de ploeg sterk genoeg is, al is het anders dan vorig jaar. We hebben nu geen topklimmers zoals Rasmussen en Boogerd, maar wel goede jonge renners en jongens met ervaring zoals Koos Moerenhout. Mijn contractverlenging voor de Tour is goed voor mij en voor de ploeg. Het geeft rust en zekerheid voor de toekomst. Ik weet wat ik moet doen en heb grote ambities. Ik hoop te kunnen meedoen om de eindzege.”