La vie en rose

Rosé wijn
Rosé wijn Nieuwenhuijs, Bart

Rosé is hot. Vooral als de zon schijnt en het warm is. Er is geen wijn zo temperatuurgevoelig als rosé. Hoewel rosé ook steeds meer in andere seizoenen wordt gedronken, zorgt een slechte zomer nog steeds voor een qua omzet slechtroséjaar.

Vooral jonge vrouwen drinken graag rosé, zo blijkt uit onderzoek. ‘Echte’ mannen willen vooralsnog niet worden gezien met een glas rosé.

Dat komt omdat rosé vaak nog het imago heeft van zuurstokroze suikerwater. Hoewel dergelijke drankjes bestaan, is dit beeld van rosé onterecht. Rosé heb je vandaag de dag in allerlei soorten, kwaliteiten en prijzen. Je hebt sappige, frisse en fruitige dorstlessers, de zogenaamde aperitief rosé’s, en er zijn steviger, smaakrijkere rosé’s, die hun kwaliteiten bewijzen – ook menig toprestaurant heeft tegenwoordig rosé op de wijnkaart staan.

Belangrijk bij rosé is dat je altijd de jongste oogst in het glas krijgt. Maar zelfs dat garandeert niets. Zwakke rosé’s van de oogst 2007 halen zelfs het hoogseizoen niet eens, want ze zijn na driekwart jaar al afgevlakt en uitgeblust. Let dus niet alleen op het jaar, maar ook op herkomst en producent. Rosé is in die zin niet anders dan wit en rood.

Hot, hype of trend – verbazend blijft de nieuwe populariteit. Rond 1980 vielen Rosé d’Anjou en Mateus rosé bij wijnminnend Nederland in de smaak. Vervolgens verdwenen ze pardoes. En met hen alle andere rosé’s. Nu, sinds een jaar of zes, zeven, staat rosé weer volop in de aandacht. Gaat het de weg omhoog én omlaag à la Lambrusco en Beaujolais Primeur? Ik weet het niet. Ik weet alleen dat rosé ‘verrukkulluk’ kan zijn.

Zie voor meer info over rosé en voor kooptips mijn site: www.wijnplezier.nl