Joop van den Ende

JOOP VAN DEN ENDE Foto Viviane Stassen
JOOP VAN DEN ENDE Foto Viviane Stassen Sassen, Viviane

Theaterproducent Joop van den Ende (1942) houdt zich vooral bezig met het ontwikkelen van theatershows en musicals, nationaal en internationaal. Samen met zijn vrouw steunt hij kunstenaars via de VandenEnde Foundation.

Hoeveel tv-toestellen heeft u thuis?

‘Eén in de auto, vijf in huis. Ook in de slaapkamer. Maar niet in de slaapkamer van de kinderen. Hun tv en computer staan beneden.’

Nederlanders kijken 138 minuten per dag naar televisie. Hoeveel wijkt u af van dat gemiddelde?

Tegenwoordig kijk ik per dag niet meer dan 60 minuten tv. Vooral nieuws en actualiteiten. En als er voetbal is... Ik krijg van kantoor dvd’s met dingen die ik zien moet, dat bekijk ik vaak in de auto.’

Van welke televisieserie heeft u alle afleveringen gezien?

‘Van 24. En Fassbinders Berlin Alexanderplatz, op dvd.’

Wat vindt u van het tempo van De wereld draait door?

‘Dat vind ik heel goed. Zo’n vooravondprogramma moet tempo hebben. Het gaat snel, maar je hebt altijd het gevoel dat er wel tijd voor de interviews is.’

Wie of wat zapt u onmiddellijk weg?

‘Als er weer zo populistisch aandacht besteed wordt aan wat de kosten zijn van het koninklijk huis. Alsof er niet belangrijker zaken zijn waar je je druk over kan maken. Wat denk je dat de Franse president kost? Ik denk dat ons koningshuis daar nog gunstig bij afsteekt.’

Welke aflevering van Zomergasten is u het beste bij gebleven?

‘Dat zijn er twee. Die met Leon de Winter en Linda de Mol. Omdat je meer te weten kwam over de persoon. Omdat het langer duurt, en het programma verder gaat, krijg je toch iets meer van ze te zien. Het masker gaat even af.’