In de genen

Vader en dochter Verstraten.
Vader en dochter Verstraten. Rikken, Freddy

Pro Patria uit Zoetermeer was Marcel Verstratens (46) eerste gymnastiekvereniging. Hij leerde daar het turnen vanaf zijn vijfde, maar moest daar mee stoppen op zijn veertiende; een elleboogblessure. Stapte vervolgens over naar de trampoline en werd in die discipline binnen een half jaar Nederlands kampioen. Sprong in 1977 zijn eerste buitenlandse wedstrijd, deed in 1978 mee aan de WK en behaalde een vierde plek bij de EK. Trainde zich suf, maar dat deden in overtreffende trap ook de deelnemers uit het voormalige Oostblok. Sprong, daalde, buitelde en schroefde in wedstrijdverband om zijn assen tot en met 1986. Hield hieraan twee dozen met bekers over en werd consulent Sport bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. En doet indien fysiek mogelijk de trampolineoefeningen voor aan zijn dochter Carmen (19). Ook zij begon met turnen, werd op haar zesde als lid ingeschreven bij het Apeldoornse Kracht Door Ontwikkeling, verhuisde vervolgens naar het Nijmeegse De Hazenkamp waar turnen op topniveau werd bedreven: zes dagen trainen en een enkele dag vrij was het regime voor de jaren die volgden. Kreeg een elleboogblessure, stopte met turnen en stapte over naar de trampoline. Traint daarvoor twee dagen bij Pro Patria, drie dagen bij KDO en is een dag per week in een sportschool te vinden. Deed al mee aan de Europese kampioenschappen voor de jeugd en hoopt in 2009 definitief door te breken.

Dit is aflevering 27 van een serie over familiebanden in de sport.