Hollandse zomer

Bij een Hollandse zomer horen zomergasten. Ik heb lang zitten bladeren in het favoriete vogelboekje uit mijn jeugd, Zien is kennen, omdat ik dacht dat ‘zomergast’ een term uit de wereld van de vogelkenners was. Maar daar kwam ik de zomergast niet tegen. Wel ‘wintergast’ lk) of ‘zeldzame gast h.t.l.’ (de waterpieper). Niemand hier te lande denkt nog aan vogels, als het om ‘Zomergasten’ gaat. Het VPRO-programma met die titel, waarin bekende en minder bekende Nederlanders hun favoriete televisieavond samenstellen, begint deze maand aan de 21ste jaargang.

Aan ons dit jaar de eer om u de zomergasten van de VPRO van dit seizoen voor te stellen. We hebben ze laten fotograferen door een van de beste portret-fotografen van dit moment, Viviane Sassen (zie: medewerkers aan dit nummer). We hebben de zes zomergasten kort ondervraagd over hun televisiekijkgedrag – kort, omdat we niet het gras voor de voeten willen wegmaaien van Bas Heijne, redacteur van NRC Handelsblad, die dit jaar de presentator is. Heijne blikt in dit nummer van M vooruit op het presenteren van het programma.

Maar er is meer deze zomer waarop we alvast vooruitkijken. Zo gaat op 16 juli de Nederlandse speelfilm De Brief voor de Koning, naar het boek van Tonke Dragt, in première. Pieter Verhoeff is de regisseur en de 18-jarige Yannick van de Velde is de hoofdrolspeler.We interviewen hem. We waren bovendien bij de voorbereidingen van een grote tentoonstelling over herenmode in het Haags Gemeentemuseum. Nederlands enige stijlmeester, Yvo van Regteren Altena, koos een aantal van de opmerkelijkste kleding-stukken, van de pakken van Pim Fortuyn en François Mitterrand tot een punkoutfit.

En we houden het niet alleen bij een Hollandse zomer. In Noord-Ierland bereikt deze maand het protestantse marsseizoen zijn hoogtepunt, en dat kan tot spanningen leiden in katholieke buurten in die provincie. Officieel heerst er nu ruim een jaar vrede in Noord-Ierland. Hieke Jippes ging daarom uitgebreid op reportage in Noord-Ierland om te peilen hoe vredig het is, nu gezworen vijanden van vroeger nauw met elkaar samenwerken.