Gewonden door bom W-Rusland

Bij een explosie veroorzaakt door een zelfgemaakte bom zijn in de Wit-Russische hoofdstad Minsk gisteren zeker 50 mensen gewond geraakt. De bom ging af tijdens een concert ter gelegenheid van de viering van de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie, in 1991.

De president van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko was op het moment van de aanslag dichtbij de plaats van het concert, waar duizenden mensen zich hadden verzameld. Volgens een woordvoerder was Loekasjenko geen doelwit.

De autoriteiten beschuldigen hooligans van de aanslag. Wat hun motief was, is niet bekend. Er is een onderzoek ingesteld. Dergelijke aanslagen komen relatief weinig voor in het door Loekasjenko autoritair geleide land.

Wit-Russische media citeerden later de minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Naoemov dat een tweede bom gevonden zou zijn in het centrum van Minsk die niet was afgegaan.

In Wit-Rusland is een kleine, relatief onbekende anti-Loekasjenko groep actief, het Wit-Russische Nationale Bevrijdingsleger, die in 2005 de verantwoordelijkheid opeiste voor een vrijwel identieke aanslag. Daarbij werden 40 mensen gewond. Niemand werd echter veroordeeld. (BBC, Reuters)