Fotoveilingen steeds populairder

rotterdam, 5 juli. Een antieke afdruk van Amerikaanse fotojournalist Weegee voor 480 euro, of een Cartier Bresson voor 250? Het lijken koopjes, de afdrukken die sinds twee weken ter veiling worden aangeboden op fotografiewebsite Photoq. ”Big business is het nog niet”, geeft oprichter Edie Peters toe. De genoemde foto`s zullen niet voor die bedragen worden verkocht, maar de minimumprijs houdt Peters geheim: ”Het moet wel een spelletje blijven.” Fotoliefhebbers kunnen op steeds meer plekken terecht om afdrukken van hun favoriete foto te verwerven. Vorige maand werden in fotografiemuseum Foam dierenfoto`s van onder andere Ata Kandó geveild voor een goed doel, morgen vindt in club Odeon een veiling plaats van 92 foto`s, eveneens uit liefdadigheid. ”Fotografie is een toegankelijke kunstvorm, die steeds serieuzer wordt genomen. Musea kopen steeds meer fotografie aan, bezoekersaantallen voor tentoonstellingen zijn hoog en de aanschaf van een afdruk is nog altijd redelijk betaalbaar.” Peters vermoedt dat vooral gelimiteerde oplagen van fotoafdrukken waardevol kunnen zijn. Toch blijven succesverhalen als bij een foto van Rineke Dijkstra die tienduizenden euro`s kan opleveren bij een veiling nog een uitzondering, bij de meeste veilingen blijven de objecten steken onder de duizend euro. ”Er zijn duidelijk grenzen aan de waarde van foto`s”, zegt Peters, ”die gaan we proberen te bepalen.”