Film van de dag

Voetbal gecombineerd met kungfu in Shaolin Soccer / Siu lam juk kau (Stephen Chow, 2001).
Voetbal gecombineerd met kungfu in Shaolin Soccer / Siu lam juk kau (Stephen Chow, 2001).

Shaolin Soccer / Siu lam juk kau. Hongkong-ster Stephen Chow is nog steeds niet op grote schaal doorgebroken in het Westen. En dat terwijl hij twee van de inventiefste en opwindendste Kung Fu-films regisseerde en erin meespeelde: het fenomenale Kung Fu Hustle en de film die vanavond wordt uitgezonden, Shaolin Soccer. Chow mengt op aanstekelijke wijze van alles en nog wat: Westerse genrefilms met Oosterse vechtsporten, Chinese opera met populaire liedjes uit Hongkong. Het resultaat is verbluffend virtuoos en wordt ook nog eens met veel humor gelardeerd. In Shaolin Soccer combineert Chow voetbal met kungfu, waarbij menig natuurkundige wet wordt getart – vooral de zwaartekracht. Je gelooft je ogen niet. Er wordt gevlogen, gebuiteld en gedoken dat het een lieve lust is. Tel daarbij de krankzinnige zang- en dansnummers op en je hebt iets unieks. De liefde voor cinema spat ervan af. (Stephen Chow, 2001, HK/CN), RTL7, 20.30-22.45u.André Waardenburg