Eyeliner

Of het nu aan Amy Winehouse ligt of de Sixties en Seventies-invloeden in de mode – de eyeliner is aan een serieuze comeback bezig. Nu ja, eigenlijk is de eyeliner sinds zijn introductie in de jaren zestig nooit echt uit het make-uptasje verdwenen. Maar de intensiteit van het bekende streepje langs de wimpers van het bovenste ooglid varieerde nogal. Wat begon als dikke zwarte strepen met veel wit (afgekeken van de Egyptenaren, die er oogziektes mee afweerden en al te felle zon temperden) veranderde vervolgens in kleurrijke lijntjes, naturel streepjes tot gothic kenmerken en sexy smoky eyes (jaren negentig). Eyeliner is er in verschillende substanties, van vloeibaar tot wasachtig potlood. De eerste vereist ervaring en een zeer vaste hand maar levert wel het mooiste resultaat, de tweede is meer voor beginners en leent zich voor een meer softere lijn. Zorg voor een grote spiegel, beweeg het hoofd iets naar achteren, kijk vanonder het ooglid en trek een lijn zo dicht mogelijk bij de wimperinplant van het bovenste ooglid. De beste lijn begint dun in de binnenhoek en wordt dikker naar buiten toe. Tijdens de najaarsmodeshows voegden visagisten er voor het effect nog graag kunstwimpers aan toe en flink aangezette wenkbrauwen. Bij zulke heftige opgemaakte ogen hoort dan wel een bescheiden ingekleurde mond. Voor het juiste evenwicht.