‘Europese banken zoeken miljarden’

Europese banken zullen mogelijk nog 90 miljard euro binnen moeten zien te halen de komende tijd om hun eigen vermogen op orde te krijgen na de kredietcrisis. Dit schreef zakenbank Goldman Sachs gisteren in een bericht aan zakelijke relaties.

De Europese banken hebben tot dusver al 73 miljard euro opgehaald om hun reserves aan te vullen, aldus de Goldman analisten, nadat ze 85 miljoen euro hebben moeten afschrijven. De crisis is echter nog lang niet voorbij en de banken zullen zeker 60 miljard euro nodig hebben om hun basis te verstevigen, mogelijk oplopend tot 90 miljoen. Druk van toezichthoudende organen speelt hierbij een rol, aldus de zakenbank.

De Europese banken die door Goldman in de gaten worden gehouden hebben al 900 miljard euro van hun marktwaarde verloren sinds de crisis vorig jaar inzette. Het beleggingsadvies over een heel aantal Europese banken is naar beneden bijgesteld – van ‘koop’ naar ‘neutraal’ of van ‘neutraal’ naar ‘verkopen’.

De besmetting van bank naar bank is „geenszins voorbij”, zei Anshu Jain van Deutsche Bank AG deze week, terwijl de Europese banken juist achterlopen bij hun Amerikaanse concurrenten bij het ophalen van nieuwe fondsen. (Bloomberg)

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Europese banken

In het bericht Europese banken zoeken miljarden (5 juli, pagina 17) is sprake van 85 en 90 miljoen. Dit had, net als de overige bedragen in het bericht, miljard moeten zijn.