Dit is het einde van de gastouderopvang

Afgelopen week werd het `meerjarenperspectief kinderopvang` openbaar. Hierin worden voor gastouderopvang zeer rigoureuze maatregelen aangekondigd. Het betekent het einde van gastouderopvang zoals die al meer dan 20 jaar bestaat.

Dat er wat mis is bij gastouderopvang is duidelijk: sinds de overheid de kinderopvang ruim financiert, zijn er handige ondernemers opgestaan die de opvang administratief regelen waardoor ouders in aanmerking komen voor de kinderopvangtoeslag. Hierbij spelen alleen financiële motieven een rol. De controle op kwaliteit door de overheid heeft hier geen antwoord op gehad. Het tv-programma Radar heeft dit nadrukkelijk onder de aandacht gebracht.

Radar lijkt met deze uitzending het meerjarenperspectief van staatssecretaris Dijksma te hebben beïnvloed. Zij verwijst expliciet naar de uitzending in haar voorstel naar de Tweede Kamer. Door te focussen op uitwassen in de gastouderopvang wordt voorbijgegaan aan wat gerenommeerde gastouderbureaus in meer dan 20 jaar hebben bereikt: kleinschalige en flexibele opvang voor iedereen door gemotiveerde gastouders (waarvan slechts 10 procent opa of oma is).

Wrang is dat in april 2008 met mevrouw Dijksma, de belangenorganisatie voor ondernemers in de kinderopvang en met Boink (belangenorganisatie van ouders in de kinderopvang) een convenant kwaliteit is ondertekend. Nu, nog geen drie maanden na ondertekening, haalt mevrouw Dijksma een streep door gastouderopvang. Het resultaat? Vele vrouwen zullen stoppen met hun werk als gastouder, duizenden kinderen hebben geen opvang meer en medewerkers van gastouderbureaus raken hun baan kwijt.