Debat over Ingrid Betancourt

Deze vrijlating is ook een succes van de internationale mobilisatie. [...] Haar gezin, steuncomités, media, Zuid-Amerikaanse en Europese regeringen, de Franse regering van Jacques Chirac tot Nicolas Sarkozy, iedereen heeft meegeholpen de FARC een simpele boodschap te geven, woensdagavond onderstreept door de Franse president: „Ze moeten stoppen met deze absurde en middeleeuwse strijd.” Men moet en kan hopen dat de dubbele pressie – militair en internationaal – (de FARC) daarvan zal overtuigen.”

(Hoofdartikel Le Monde, 4 juli)

Betancourt is uiteindelijk niet door onderhandelen, maar door een militaire actie bevrijd. En omdat de winnaar – Uribe – altijd gelijk heeft, lijkt het er op dat de Franse strategie geen effect heeft gehad. [...] Het morele beroep op het geweten van de FARC-leiders mag dan vergeefs zijn geweest, de voortdurende Franse activiteiten en de daarbij behorende media-aandacht zorgden wel dat de zaak- Betancourt hoog op de mondiale agenda bleef. President Uribe wist dat hij het aan de wereldopinie verplicht was de prominente gijzelaarster vrij te krijgen.

(Ariejan Korteweg in de Volkskrant, 4 juli)

Vijf jaar geleden pakte de Thaise politie een Nederlander op die anderhalve gram coke op zak had: 22 jaar cel. Hier zou hij er nog geen taakstraf voor krijgen. [...] Toch schrijft minister van Justitie Hirsch Ballin (CDA) dinsdag aan de Tweede Kamer dat de man hier nog minstens tot 2013 moet zitten. Anders ontstaat er „irritatie” over „gebrek aan respect” voor Thaise rechters. [...] Misschien moet de Nederlandse overheid maar eens een tikkeltje minder hijgerig respect betonen aan buitenlandse rechtbanken. Ik weet zeker dat de Franse president Sarkozy deze zaken anders zou aanpakken. Sarkozy roept zélf de FARC op om Ingrid Betancourt vrij te laten. [...] Natuurlijk, dit zijn andere zaken, maar het gaat om de mentaliteit die uit Sarko’s optreden spreekt: opkomen voor landgenoten in nood.

(Christiaan Weijts in nrc.next, 3 juli)