De generaal krijgt geen krant

„Uitgever gezocht. Hoog gemotiveerd personeel van krant, nog steeds niet ontslagen, zoekt nieuwe uitdagingen. We zoeken een serieuze koper die niet alleen een krant maakt om geld mee te verdienen.” Het had deze week een advertentie kunnen zijn van de journalisten van de regionale kranten van Wegener. Het was er een van collega’s van hun Duitse zusterkrant Berliner Zeitung.

Gisteren zagen de journalisten van de Wegenerkranten – zoals TC Tubantia, BN/De Stem en De Gelderlander – na een week van onrust af van harde acties waardoor hun krant een dag niet zou uitkomen. Maar bij Wegener mogen ze zich gelukkig prijzen. Bij de Berliner Zeitung kon de dreiging met acties eerder geen ontslagen voorkomen. En vorige week maakte eigenaar Mecom bekend dat weer een kwart van de redactie moest vertrekken. Bij Wegener moesten 465 banen verdwijnen, waarvan maar 80 redacteuren. Na lange onderhandelingen ging dat bezuinigingsplan gisteren van tafel. Voor september moet er een nieuw plan komen. Aantal ontslagen: nog niet bekend.

Mecombaas David Montgomery, bijnaam generaal Rommel, kent doorgaans geen genade. Van acties heeft hij zich nooit veel aangetrokken. Hij heeft een rendement van 15 tot 20 procent aan zijn aandeelhouders beloofd en dat zal hij ook bereiken. Wie het er niet mee eens is, kan ophoepelen.

Ook commissarissen. Zoals bij Wegener. Eén stapt op wegens belangenconflicten, de twee anderen „vanwege verschillen van inzicht over governance”. Lees: Eigenaar Montgomery doet toch waar hij zin in heeft. En benoemt tegen de zin van deze commissarissen Joop Munsterman tot bestuursvoorzitter, omdat hij zo lekker heeft huisgehouden bij de huis-aan-huisbladen.

De journalisten bij Wegener lijken geleerd te hebben van de ervaringen bij PCM, uitgever van onder meer deze krant. Ook de vakbond, de NVJ, lijkt alerter. Actie! voor het te laat is.

De journalistenvakbond werd bij PCM pas wakker toen opkoopfirma Apax er met de centen vandoor was. De NVJ vroeg met succes bij de ondernemingskamer om een onderzoek naar wanbeleid. Twee zware enquêteurs zijn al een half jaar bezig mopperende (ex-)bestuurders en commissarissen te interviewen.

De NVJ schrok er van. Zo’n onderzoek was nu ook weer niet de bedoeling. Het was mooi geweest als de rechter had gezegd dat het gebeuren geen schoonheidsprijs verdiende. In het belang van de journalisten van Wegener moet de NVJ misschien toch doorbijten en de rechter na het onderzoek verzoeken om wanbeleid ook echt vast te stellen.

Als schrikbeeld voor Montgomery. Voor als de generaal er toch niet uitkomt met zijn muitende journalisten.

Daan van Lent