Annemarie Prins

Willem Schinkel Foto Viviane Stassen
Willem Schinkel Foto Viviane Stassen Sassen, Viviane

Annemarie Prins(1932) is theatermaakster. Na een lange carrière als regisseur, acteert ze ook sinds tien jaar. Ze schrijft en speelt vaak eigen, vaak autobiografische teksten. Momenteel werkt ze aan de opnames van een tv-serie over Annie M.G. Schmidt, waarin ze een van de hoofdrollen speelt.

Hoeveel tv-toestellen heeft u in huis?

‘Eén, een flatscreen in de huiskamer.’

Nederlanders kijken 138 minuten per dag naar televisie. Hoeveel wijkt u af van het gemiddelde?

‘Ik kijk onregelmatig, meestal documentaires en nieuws. En De wereld draait door kijk ik ook vaak.’

Van welke televisieserie heeft u alle afleveringen gezien?

‘Peyton Place.’

Wat vindt u van het tempo van De wereld draait door?

‘Veel te snel. Matthijs van Nieuwkerk kan het wel, die is van nature snel. Maar alles lijkt tegenwoordig wel een wedstrijd, en die andere presentatoren proberen hem na te doen. Dat komt niet authentiek over.’

Wie of wat zapt u onmiddellijk weg?

‘Balkenende. Die kan ik niet zien. Alles wat die man zegt staat me tegen. Ik word ziek van dat optimisme, die alles-komt-goedboodschap die hij steeds uitstraalt.|Terwijl de wereld om ons heen, in elk geval ons rijke westen, ten gronde gaat.

Welke aflevering van Zomergasten is u bij gebleven?

‘Huub van der Lubbe bij Adriaan van Dis. Dat was heel authentiek. Niet allemaal zo glad en handig. Dat vind ik leuk om te zien’