Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Alles ging fout bij brand in Gronings stadion

Voetbalclub FC Groningen was niet voorbereid op de problemen die ontstonden op 13 april van dit jaar, toen voor het begin van een wedstrijd in het nieuwe stadion Euroborg 15.000 rollen toiletpapier in brand vlogen.

Dit meldt het Auditteam Voetbalvandalisme in het rapport over de brand waarbij 28 mensen (licht)gewond raakten. Vier van hen verbleven korte tijd in het ziekenhuis. Tegelijk is een rapport gepubliceerd van het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV). Het strafrechtelijk onderzoek in deze zaak loopt nog, het Open Ministerie heeft drie mannen opgepakt en twee van hen nu als verdachte aangemerkt voor het veroorzaken van de brand.

Voorzitter Margo Vliegenthart van het auditteam stelde gisteren bij de presentatie dat „een actie met 15.000 wc-rollen nooit had mogen worden toegestaan”. Het witte papier was onderdeel van een ludieke actie, bedacht door de supporters van FC Groningen om de wedstrijd van hun club tegen Ajax „te versieren”.

Volgens het rapport was alleen de veiligheidsfunctionaris van het stadion op de hoogte van de actie. Het ging fout toen enkele supporters brandend papier van de tribune naar beneden gooiden. De onderzoekers stellen vast dat deze functionaris toen geen enkele actie heeft ondernomen. Hij stond volgens hen voor de keus de spelers binnen te houden of een oproep te doen om te stoppen met het gooien, maar hij deed geen van beide.

Het rapport stelt verder dat de brandveiligheid in het stadion niet deugde. De brandmelding werkte niet en ook de haspels met de brandslangen functioneerden niet, door een verkeerd aangebrachte klep. Verder bleek dat er geen druk op de brandkraan stond. Veiligheidsdeuren gingen niet open.

Over de constatering in het rapport dat de brandweer – ten onrechte – niet is gebeld, verschilt de leiding van het stadion van mening met de onderzoekers. Directeur Hans Nijland van Euroborg verwijst in dit verband naar de commandokamer in het stadion, waar zowel de brandweer als de politie aanwezig was. Die konden volgens Nijland van dichtbij waarnemen wat er gebeurde.

Vliegenthart en haar onderzoekers stellen vast dat er, anders dan mocht worden verwacht, geen leiding was in die commandokamer. Volgens onderzoekers van het NIFV is hierdoor het vertrouwen van beveiligers „in het functioneren van de commandokamer geschaad”. Nijland zei gisteren op vragen van journalisten dat hij niet van plan is op te stappen naar aanleiding van de rapporten. „Veel van de aanbevelingen zijn gerealiseerd en de club heeft een specialist aangesteld, voor twee dagen in de week, die een nieuw calamiteitenplan gaat schrijven.”

In het rapport van het NIFV wordt vastgesteld dat de pas opgeleverde Euroborg als gebouw nogal wat kenmerken heeft die „een negatief effect hadden op de zelfredzaamheid” van de bezoekers. In het bijzonder de afscheiding tussen de tribune en het veld „ten behoeve van security” was zo uitgevoerd dat er volgens de onderzoekers een onveilige situatie is ontstaan. Aanbevolen wordt om veranderingen aan te brengen in de afscheiding.

Volgens dit rapport was er geen sprake van paniek. „Het grootste deel van de supporters heeft zeer rustig en beheerst gereageerd”. De beveiligers, die het volgens het rapport heel moeilijk hadden, klagen over de nazorg.