100% TAMINIAU

M belicht Nederlandse couturiers aan de hand van een kenmerkend product uit hun collectie. Deze maand Jan Taminiau.

Typische Taminiau kenmerken: Het jurkje: romantisch en nostalgisch van stijl, ambachtelijk qua stofkeuze en -bewerking, gelaagd in uitvoering en betekenis. Het jasje: gelaagd in uitvoering (weelderig aan de binnenkant, sober aan de buitenkant), modern door de dubbele toepassing, omdat het ook als rokje om het jurkje past. JAN TAMINIAU FALL 2008 FOR NRC -M MAGAZINE © PETER STIGTER
Typische Taminiau kenmerken: Het jurkje: romantisch en nostalgisch van stijl, ambachtelijk qua stofkeuze en -bewerking, gelaagd in uitvoering en betekenis. Het jasje: gelaagd in uitvoering (weelderig aan de binnenkant, sober aan de buitenkant), modern door de dubbele toepassing, omdat het ook als rokje om het jurkje past. JAN TAMINIAU FALL 2008 FOR NRC -M MAGAZINE © PETER STIGTER Stigter, Peter

Persoonlijk

Naam: Jan Taminiau

Geboren: Tilburg, 1975

Uitspraak: ‘Mode is niets zonder een uitstraling.’

Opmerkelijk: Mocht als een van de weinige Nederlandse mode-ontwerpers na Viktor & Rolf het afgelopen jaar zijn collecties voor een internationaal modepubliek presenteren tijdens de haute-coutureweek in Parijs.

Ambassadeur(s): internationationaal georiënteerde vrouwen, zoals de jonge, Franse zangeres Emilie Simon.

X Factor: Jan Taminiaus stijl wordt omschreven als romantisch en elegant en eigenzinnig; hij maakt veel stoffen zelf.

Modestatus: Jan Taminiau focust op couture wegens zijn fascinatie voor het ambacht en het nauwe contact met de klant die bewust kiest voor hém. Opmerkelijk zijn de vaak handmatig bewerkte of speciaal geweven stoffen en dessins die hij samen met het Textielmuseum in Tilburg maakt. Een op maat gemaakte creatie waarbij hij de vrije hand krijgt, begint bij 5.000 euro.

Feiten: In eerste instantie wil Jan Taminiau de familietraditie van antiquairs en decorateurs voortzetten en bezoekt hij de Europese School voor Antiquairs in Antwerpen en later de kunstacademie in Breda. Toch vindt hij er niet de inspiratie die hij zoekt, zijn hart ligt bij de mode, de haute couture. Een gesprek met Susan Train, de legendarische chef de bureau van de Amerikaanse Vogue in Parijs, doet hem inzien dat er zonder basis geen creativiteit is. Gemotiveerd en vastberaden vervolgt hij zijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, waar hij in 2001 cum laude afstudeert. Hij doet ervaring op bij Oscar Suleyman en Olivier Theyskens en valt op bij het Gemeentemuseum in Den Haag, dat een van zijn couturestukken aankoopt. Na een postdoctorale studie aan het Fashion Institute Arnhem en een stage bij corsetmaker Hubert Barrere in Parijs, is Jan Taminiau klaar voor een nieuwe stap. Sindsdien werkt hij in een gestaag tempo aan een eigen oeuvre. Taminiau staat bij een grote groep modeliefhebbers bekend om zijn creaties waarin hij linnen postzakken van de PTT verwerkte. In 2007 ontwierp hij een feestcollectie voor het Nederlandse modelabel Claudia Sträter, dat dit voorjaar een vervolg kreeg.

Jan Taminiau over zijn signatuur: ‘Een echte Taminiau herken je onder andere aan de romantisch/nostalgische stijl die met één been in het heden staat en ambachtelijk gemaakte of bewerkte materialen. Maar je ziet het ook aan het ontwerp dat soms grensoverschrijdend is of tweeslachtig, zoals het contrast tussen waardevol en waardeloos, dat bijvoorbeeld in mijn postzakkencollectie te zien is. Mijn signatuur is iets dat zich steeds verder ontwikkelt. Deze zomer wil mijn collectie op een nog intiemere manier in Parijs laten zien, door een privé-presentatie. Dat geeft me de kans de diepere laag in mijn collecties te onthullen. Ik vind de modehuizen Dries van Noten, Chanel en Balenciaga op dit moment heel sterk van signatuur. Van Noten, omdat hij het op zijn eigen manier doet, zonder concessies, advertenties of extra collecties. Chanel en Balenciaga omdat de huidige ontwerpers met respect voor het verleden sterke, moderne collecties weten neer te zetten.’

Jan Taminiau over de creatie op de foto:

‘Deze couturecollectie heet Evolution, gebaseerd op mijn eigen evolutie als ontwerper. De collectie bestaat in principe uit een jurkje met daaroverheen een los rokje dat je kunt omvormen tot een jasje. De opbouw, of evolutie, van de collectie gebeurt via het kleurverloop, laagjes en stofbewerking. Het ambachtelijke spreekt bijvoorbeeld uit de verftechniek, terwijl de afwerking, de applicaties en het feit dat jurkje en rokje één zijn, verwijzen naar de couture en de romantiek. Het loskoppelen van die twee wijst juist weer naar het heden.’

Haar: Rutger v/d Heide, Visagie Benjamin Puckey, Styling Bonnie Orleans Voss, Model: Nienke, Productie & advies Cara Schiffelers.