zomeren in Berlijn

In elk land is de zomer anders. Correspondent Joost van der Vaart vertelt hoe het zomeren is in Berlijn. Daar is het handig als je je ouders kunt verleiden.

De vakantiefoto van Joost Vaart, Joost van der

Berlijn in de zomer. De stad ligt te blakeren in de zon. Toeristen lopen zwetend van monument naar bezienswaardigheid, en van het ene naar het andere museum. ’t Is mooi, maar het is te veel om allemaal ineens te doen. Hun kinderen sjokken achter hen aan. Warm hè, zo’n stad midden in het land.

Je hebt zin in ijs. En in het strand. De zee – was er maar ergens water. Maar ja, de Oostzee ligt driehonderd kilometer verderop. En heeft Berlijn eigenlijk meren? Je moeder weet het niet en van je vader mag je niet aan z’n kop zeuren.

Berlijn heeft veel water en heel veel meren. En een echt strandbad, waar je heerlijk kunt zwemmen en op een mooie dag net kunt doen alsof je aan de Côte d’Azur bent.

Probeer je ouders te verleiden om, als het warm is en je de stad zat bent, naar Strandbad Wannsee te gaan. Zeg maar tegen hen dat ze daar een ligstoel kunnen huren en dat ze van jou de hele dag mogen niksen. Je geeft je ouders museumvrij – en jezelf ook.

Strandbad Wannsee bestaat ruim honderd jaar. Voor Berlijners is het een begrip. Het ligt aan de Wannsee, een meer dat onderdeel van de rivier de Havel is. Het bad is met de S-Bahn gemakkelijk bereikbaar. Met de S-1 richting Potsdam, uitstappen in Nikolassee, tien minuten lopen en je kunt zo de plomp in.

Het water is schoon. Zó schoon dat hier zelfs visarenden voorkomen. Als je de hooggelegen ingang voorbij bent, heb je een spectaculair uitzicht op de lucht, het water en het land.

Beneden is het strand. Het zand komt van de Oostzee. Het water is eerst ondiep, verderop wordt het dieper. Daar is een mooie, gedraaide glijbaan. Er komen hier weinig toeristen. Je zit echt tussen de Berlijners en hun kinderen. Je kunt snoep, limonade, patat en pizza kopen.

Mocht het weer verslechteren, dan kun je het bos van Grünewald in. Of met bus 218 naar het Pauweneiland (Pfaueninsel). Een pontje zet je over. Dan heb je gezwommen en gevaren in Berlijn.

    • Joost van der Vaart