Williams-zusjes: derde keer samen in finale

Serena en Venus Williams hebben gisteren de finale van Wimbledon bereikt. Titelverdedigster Venus won in twee sets van de Russische Elena Dementjeva: 6-1 en 7-6. Serena schakelde de Chinese Jie Zheng uit: 6-2 en 7-6.

In het mannentoernooi bereikte Rainer Schuettler na een marathonpartij tegen Arnaud Clement de laatste vier: 6-3, 5-7, 7-3, 6-7 en 8-6. De Duitser komt vandaag in de halve finales uit tegen Rafael Nadal, die eerder in straight sets van de Brits Andy Murray won. In de andere halve finale moet vijfvoudig titelverdediger Roger Federer het opnemen tegen tweevoudig grandslamwinnaar Marat Safin.

Met name naar de partij van Williams en Zheng keken gisteren veel tennisliefhebbers uit (onder wie naar schatting 100 miljoen Chinezen). De nummer 133 van de wereld schakelde in anderhalve week tijd drie top-twintig-speelsters uit, onder wie de nummer één van de wereld, Ana Ivanovic.

Zheng, die ooit nummer 27 van de wereld stond maar door een enkelblessure buiten de top-100 was gevallen, bood de achtvoudig grandslamwinnares uitstekend partij. Leek zij in de eerste set nog geïmponeerd door het powerplay van de Amerikaanse, in de tweede speelde ze haar eigen spel: harde, vlakke ballen en goed getimede half-volleys. Op 6-5 voorsprong in de tweede set kreeg de Chinese zelfs een setpunt op de service van haar tegenstandster. Maar haar return belandde tegen de netband.

De Williams-zusjes komen morgen voor de derde keer tegen elkaar uit in de finale van Wimbledon. Bij eerdere ontmoetingen, in 2002 en 2003, won Serena. En het heeft er alle schijn van dat zij ook dit jaar aan het langste eind trekt. Zelf durfde zij zich niet aan een voorspelling te wagen. „Ik ken geen moeilijker opponent dan mijn zus”, klonk het voorzichtig.

De Nederlandse junior Arantxa Rus, die eerder dit jaar de Australian Open won, werd in de kwartfinale uitgeschakeld door de Belgische Tamarijn Hendler: 7-6 en 6-3.